Menu 

Mažemo se, sedimo u hladu, čuvamo se od sunca, ali ono kao da uvek nađe načina da nas “dokači”. Mnogi od nas, posebno sa prvim jačim suncem, završe sa crvenilom i opekotinama. Pročitajte koje su to osvežavajuće mešavine sa kojima se možete boriti protiv opekotina.

Šejk protiv opekotinaprotiv opekotina

U manjoj staklenci pomešajte 110 gr aloe vera gela, ½ kašičice eteričnog ulja lavande,  1 kašikicu jabukovog sirćeta i ulje iz dve kapsule vitamina E. Zatvorite staklenku i dobro protresite.

Ovu mešavinu lagano nanosite na opečena mesta i dodavajte tokom dana koliko je potrebno da biste ublažili opekotine i upalu. Za bolje osveženje držite smesu u frižideru pre korišćenja. (Protiv opekotina se preporučuje i ljiljanovo ulje, sa kojim možete, ukoliko su slabije opekotine u pitanju, čak i da zadržite boju i da vam se koža ne oguli. Više pročitajte u tekstu Kako da napravite ljiljanovo ulje).

protiv opekotina

Kupka u sirćetu

Međutim, pre nanošenja ove smese preporučuje se kupka u sirćetu. Ukoliko su opekotine od sunca po celom telu, ova kupka je prvi i najbolji korak.

Koristite jabukovo sirće, najbolje prirodno (a kako da ga napravite pročitajte u tekstu Kako da napravite domaće jabukovo sirće). Ovo sirće pomaže da se uspostavi balans pH vrednosti kože. Na taj način se i ubrzava proces oporavka kože.

U kadu sa toplom vodom dodajte dve pune šolje jabukovog sirćeta i natapajte se 15 minuta. Koža će biti umirena, omekšana, a bol će lagano prolaziti. Nakon kupke, nanesite šejk za opekotine za najbolje rezultate.

Ova dva saveta spadaju među najefektivnije kada su u pitanju opekotine od sunca, ali mogu vam pomoći i lekovita ulja.

Ulja vitamina E treba nanositi direktno na opekotinu, a dobro deluje i ulje lavande, koje se nanosi nerazblaženo (pročitajte više u tekstu Napravite osvežavajući sprej i ulje od lavande). Direktno na opekotinu možete naneti i mast gaveza, o kome smo više pisali u tekstu Spasite kosti gavezom.

Još jedan zanimljiv savet odnosi se na hranu. Ukoliko budete jeli više slatkog krompira (ili batate) bićete manje podložni opekotinama od sunca. Mali slatki krompir sadrži duplo više beta karotena od preporučene dnevne doze. Beta karoten se nakuplja u koži obezbeđujući tako delimičnu celodnevnu zaštitu od sunca.

Koliko ste osetljivi na sunce? Da li lako dobijate opekotine? Kako se lečite?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Nada Vlahovic

    kiselo mleko!

Napišite komentar