Menu 

Čak i ako niste ljubitelj ribe, čak i ako mislite da je preskup, losos bi svakako trebalo da se nađe ovo leto na vašem jelovniku, jer je veoma zdrav za ceo organizam, od srca do mozga.

Ako ste sumnjičavi, mi ćemo vas ubediti da ga uvrstite u svoja jela.

Konzumiranjem lososa smanjujete rizik od nastanka obolenja poput osteoartritisa i raznih upalnih stanja zglobova. Losos sadrži male proteine, koji se zovu bioaktivni peptidi, posebno jedan, kalcitonin, za koji je dokazano da podiže i reguliše nivo kolagenske sinteze u ljudskom organizmu. Ovaj protein zaslužan je za jačanje kostiju.

Čini nas pametnijima i srećnijima. Mozak je sastavljen od čak 60 odsto masti, a većina od tih 60 odsto su upravo omega 3 masne kiseline. Redovnom konzumacijom lososa smanjujemo rizik od nastanka depresije.

To da losos pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, svi više-manje znamo, a sve to zbog blagotvornih omega 3 masnih kiselina kojima je veoma bogat. 2-3 obroka nedeljno koji uključuju losos veoma povoljno deluju na cirkulaciju, protok vena te smanjuju rizik od srčanog udara, aritmije, visokog krvnog pritiska i povišenih triglicerida.

Zbog veoma visoke količine vitamina D koje sadrži, pozitivno deluje na imuni sistem, a preporučuje se i trudnicama u što većim količinama, jer pogodono deluje na razvoj bebinog mozga. Pored svih ovih lekovitih svojstava, triptofan koji se krije u lososu nam pomaže i da zaspimo jer važi za jedan od najboljih prirodnih sedativa.

Što se tiče pripreme, losos je riba koja se jede u sirovom, sušenom i termički obrađenom obliku. Veoma je jednostavan za pripremu.

Napravite jednostavnu marinadu, od maslinovog ulja, bosiljka, belog luka, soli bibera… Sve prelijte preko lososa koji ste isekli na krupnije komade i pecite na temperaturi od 220C svega 10-ak minuta. Poslužite uz svežu salatu i to je to.

Zdrav ručak za čas posla.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar