Menu 

Ako vam je noću teško zaspati i na kraju krajeva spavati nekoliko sati u komadu tokom noći možda bi u pomoć trebalo da pozovete prirodu u vidu biljnih čajeva koji imaju sedativna svojstva. Danas vam otkrivamo biljke sa najboljom reputacijom kada je u pitanju spavanje i opuštanje.

Postoji relativno malo naučnih dokaza koji kažu da biljke zaista pomažu da zaspimo, ali zato postoji mnoštvo iskustva ljudi koji se u delovanje biljaka još uvek kunu i smatraju da su im upravo one pomogle da bolje spavaju. Ovo su samo neke od njih.

Kamilica. Ovo je biljka koja je rasprostranjena širom planete i nisu joj potrebni neki posebni uslovi da bi uspela. Možete je posaditi u svom dvorištu ako imate dovoljno sunčanih dana tokom godine. Preporučuje se jedna šolja čaja od kamilice sat vremena pre spavanja i sigurno ćete usniti kao beba.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kora bresta. Čajevi od kore bresta se obično koriste za ublažavanje bolnog grla i protiv kalja, ali nedavno je otkriveno da ova biljka sadrži i sedativna svojstva koja mogu pomoći kod spavanja. Za još bolji efekat pomešajte korus bresta sa sladićem, napravite čaj i pijte pre spavanja.

Valerijana. O ovoj biljčici smo pisali mnogo puta. Iako nauka nije potvrdila njen uticaj kad je u pitanju ensanica sigurni smo da je ovo jedan od najčešće upotrebljavanih prirodnih pripravaka za smirenje. I mnogi kažu da je zaista efikasno. Baš kao i sve ostale, napravite čaj od valerijane i pijte pre spavanja. Postoje i razne tablete koje se prave na bazi valerijane pa možete probati i njih.

Limunska trava. Ovo je biljka koja dolazi iz porodice mente, ali ukusom uopšte ne liči drugim biljkama iz ove porodice, posebno ne menti. Više podseća na limun i čaj napravljen od nje je zaista ukusan. Čaj od limunske trave obično koriste oni koji pate od anksioznosti, napetosti i nesanice. Često se koristi i kao aroma terapija kod pacijenata sa Alchajmerovom bolesti i za ublažavanje nervoze stomaka.

Lavanda. Veoma je cvetnog mirisa i ukusa i sigurno neće pasati svima. Ako ne možete piti čaj od lavande koristite je u nekim drugim preparatima, gelu za tuširanje, kremi za lice ili jednostavno nakapajte par kapi eteričnog ulja na jastuk i sigurno ćete bolje spavati. Opuštajuće kupka u koju stavite kašiku-dve sušenih cvetova lavande pred spavanje takođe može biti delotvorna.

4013234798_edbd7c2351_z

Za sami kraj ostavili smo kantarion koji pomaže kod opuštanja i anksioznosti, ali takođe je dokazano da može uticati na delovanje nekih lekova koje uzimate posebno antidepresiva, ali i kontracepcijskih pilula. Kantarion pojačava osetljivost na sunce i prema nekim istraživanjima čak može pogoršati anksioznost i zato kad ga uzmate budite posebno oprezni, a bilo bi dobro i da se posavetujete sa lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar