Menu 

Komorač je u našem narodu poznat i pod nazivom divlja mirođija, a prepoznaćete ga po hrskavom korenastom delu, sitnim zelenim listićima, nalik mirođiji i veoma karakterističnoj aromi. Danas vam otkrivamo sva lekovita svojstva komorača i zašto bi trebalo više da ga koristite u svojoj kuhinji.

Komorač jelima daje sasvim posebnu, mediteransku aromu i sigurno nećete pogrešiti ako ga budete dodali u jela sa morskim prizvukom. Kad je komorač u pitanju jestivi su svi delovi, od korena se mogu pripremati divne sveže salate, može se peći na roštilju dok se semenke i list koriste kao začini. Pored sasvim jedinstvenog ukusa koga ćemo najlakše opisati ako kažemo da podseća na anis, komorač ima i mnoga lekovita svojstva, a sigurno ste primetili da je jedan od glavnih sastojaka čajeva koji poboljšavaju probavu čak i onih namenjenih bebama.

U Indiji je običaj da se nakon večere žvaću semenke komorača ne bi li se večera bolje svarila, da bi se izbegli problemi sa probavom, a koriste se i kao osveživač daha. Međutim, to nije sve, postoji još mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite komorač u vašu svakodnevnu ishranu.

16256075559_e095b4c0d0_z

Podstiče probavu. Ovo smo morali staviti na prvo mesto iako je to opšte poznata činjenica, ali je prosto neizbežna. Semenke komorača stimulišu probavu i ublažavaju mučninu. Bolove u stomaku i nadutost nakon jela ćete oterati ako budete žvakali jednu kašičicu semenki komorača odmah posle jela ili popili čaj. U ekstremnijim slučajevima mučnine, najbolje bi bilo da kupite kapsule na bazi đumbira i komorača jer to je kombinacija koje veoma efikasno rešava mučninu. Kod ovakvih kapsula veoma je važno da ne premašujete propisanu dnevnu dozu.

Smanjuje rizik od karcinoma. Metanol ekstrakt koji je pronađen u semenkama komorača je veoma koristan kao antikancerogeni agens, a to su potvrdile brojne studije objavljene na tu temu. Stručnjaci napominju da je posebno delotvoran kod raka dojke i jetre.

Smanjuje ubrzan rast dlaka. Tokom jednog istraživanja dokazano je da kreme koje sadrže dva odsto ekstrakta komorača pomažu kod smanjenja ubrzanog rasta dlaka kod žena koje pate od idiopatskog hirzutizma.

Ublažava neugodnost tokom menstrualnog ciklusa. Komorač je jednostavno dobar za sve vrste problema sa stomak. Tako je dokazano da veoma uspešno ublažava bolove i osećaj neugodnosi u stomaku kod žena tokom menstrualnog ciklusa. S druge strane dokazano je i da smanjuje obilnost krvarenja.

Ublažava simptome menopauze. Ekstrakt komorača ima svojstva jednaka estrogenu što pomaže kod održavanja hormonalne ravnoteže u ženskom reproduktivnom sistemu. Hormonalni disbalans uzrokovan menopauzom se dokazano ublažava ukoliko žena tokom menopauze koristi ekstrakt semenki komorača.

Delotvoran za kolike kod beba. Ulje napravljeno od semenki komorača smanjuje intenzitet kolika kod beba. U jednoj studiji pomoću ovog ulja su ublaženi kolici kod 40 od 62 novorođene bebe koje su učestvovale u istraživanju. Naučnici su tokom istraživanja primetili da lekovi koji se inače propisuju bebama za grčeve mogu imati ozbiljne nuspojave dok je komorač potpuno bezbedan za korištenje.

Nutritivna vrednost komorača

  • Semenke komorača sadrže male količine velikog broja vitamina pa čak i malu količinu proteina.
  • One su koncentrovani izvor minerala poput: bakra, gvožđa, kalcijuma, kalijuma, mangana, selenijuma, cinka i  magnezijuma.
  • Veoma su bogate esencijalnim uljima za koje se zna kako poboljšavaju probavu te sprečavaju nadimanje.

8587215776_6e2cd86119_z

Istorijske činjenice

Baš kao što su zanimljiva njegova svojstva isto tako je zanimljiva i istorija samog komorača. Naime, komorač je biljka svojstvena mediteranskom podneblju, a u Srednjem veku se smatrala magičnom biljkom.

U to vreme bio je običaj da se komorač stavlja na ulazna vrata jer se verovalo da on štiti kuću od zlih duhova. Isto tako semenke komorača su se stavljaje u ključaonice jer se verovalo da će to sprečiti dugove da uđu u prostoriju.

Komorač je u Severnu Ameriku došao sa španskim misionarima, a u to vreme se uzgajao u medicinske svrhe, pritanci su ga uveliko koristili za bolju probavu sve dok nisu shvatili da jelima daje sasvim poseban ukus.

U Grčkoj se komorač zove marathon, nastalo od reči mariano što znači „izrasti vitak/tanak“.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar