Menu 

Za svega nekoliko nedelja proleće bi i zvanično, kalendarski, trebalo da nam pokuca na vrata, a upravo ovi poslednji dani zime izgledaju kao da nikada neće proći i zaista se mogu odužiti. Donosimo vam korisne savete kako da pregurate poslednje dane zime.

Iako nas tokom dana obraduju sunčani intervali, noći su još uvek poprilično hladne, što može biti šok za organizam. Da se ne biste razboleli pred sami kraj najhladnijeg godišnjeg doba, obavezno pogledajte šta je to što vam savetujemo.

Izađite napolje! Bez obzira koliko bilo hladno i koliko bi radije bili kući pod toplom dekicom, stisnite petlju, dobro se obucite i prošetajte u večernjim časovima kad se temperatura spusti. Bilo bi dobro da uhvatite poslednje dane zime i posetite neku planinu, sankate se ili napokon naučite skijati.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Budite aktivni. Ukoliko baš nikako ne podnosite hladnoću i nije vam ugodno vreme provedeno napolju to nikako ne znači da treba da se ulenjite do proleća. Budite aktivni u kući ili teretani. Postoji mnoštvo aplikacija za pametne telefone pomoću kojih možete odrađivati lagane aerobne vežbe kod kuće, a tu je i YouTube sa mnoštvom klipova na tu temu. Nema izgovora da ne budete fizički aktivni, čak ni tokom zime.

Družite se. Zabava pred televizorom uz dosadni i jednolični program je apsolutno zabranjena, pozovite društvo na večeru, odvetite klince u bioskop ili pozorište, organizujte večeri društvenih igara, pustite mašti na volju, budite kreativni.

Izborite se sa žudnjom za slatkišima, grickalicama i masnom hranom. Tokom zime upravo zato što manje vremena provodimo napolju iz dosade jedemo više nego što bi inače, a na listi želja se obično nalazi hrana koja je kalorična i nezdrava. Umesto klasičnih slatkiša i gricaklica glad utolite smoothijima, orašastim plodovima i suvim voćem. Izbegavajte kupovinu nezdravih slanih grickalica i slatkiša. Ukoliko ih nemate kod kuće sigurno nećete odlaziti po njih u prodavnicu po hladnoći.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Biljni pomagači. Ako se pored svega što smo vam savetovali osećate bezvoljno i bukvalno odbrojavate dane do dolaska toplijih dana onda bi trebalo da pomoć potražite u biljkama. Biljke koje će ublažiti simptome “zimske depresije” su na prvom mestu kantarion i valerijana.

Svi mi znamo da će zima završiti i da će proleće stići, ali te poslednje nedelje se zaista čine kao cela večnost.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar