Menu 

Koliko laži dnevno izgovorite? Manje od 10? Više od 20? Stotinu? Da li su to dobronamerne, sitne, zlobne ili krupne laži? Istinu na sunce. Stanite pred „lažometar“.

Dobro, nije strašno lagati s vremena na vreme, posebno ako je to iz dobrih namera ili ako su to sitne bezazlene laži, koje će vas ili druge izvući iz problema. Ipak, ako je reč o trocifrenoj brojci, možda bi ste trebali da se posvetujete sa nekim. Sve do 30 laži dnevno spada u kategoriju „normalno“.

Naravno, ne moguće je „pregurati“ dan bez laži, jer ćete se bar jednom naći u situaciji gde je bolje slagati nego reći bolnu istinu. Naravno, morate paziti da vam se to ne otme kontroli i naučiti kada je dobro lagati, a kada ne.
Kada niko ne želi da zna šta stvarno mislite o nečemu, bez obzira što vas pitaju, recite nešto uopšteno, a ne istinu. Morate naučiti kada ljudi ne očekuju istinu, već samo uopštenu frazu, tj. laž. Mada, to najčešće spada u domen „prećutkivanje istine“. U toku dana, strateški, rasporedite nekoliko bezazlenih laži. To vam može dobro doći na poslu, ali i u komunikaciji s ljudima. Ali, pazite da ne pređete u domen ulizice. Sve je stvar balansa i odabira trenutka kada se govori istina, kada izbegava, a kada laže.

Postoji i druga strana medalje – vaše laži bez povoda. Zapitajte se predveče koliko ste stvarno hvalisavih laži rekli da bi se predstavili u boljem svetlu ili da bi izvukli neku korist. To baš i nije poželjno. Takve laži bi vam se, ipak, kad tad mogle obiti o glavu. Čak i ako lažete da bi se vi osećali bolje, to obično ne vodi u dobrom pravcu i vrlo često se upetljate u začarani krug. Zato, s vremena na vreme izanalizirajte svoje laži, ali i laži drugih.

I da li ste prošli „lažometar“?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar