Menu 

Žensko telo se konstantno menja. Ponekad su te promene sasvim normalne, deo procesa odrastanja, sazrevanja, hormonalnih promena, a nekad upućuju na neko teško obolenje odnosno karcinom. Ovo su simptomi koje nikako ne bi trebalo da ignorišete.

Promene na dojkama. Odmah da vam kažemo da više kvržica na dojkama ne znači odmah i rak, ali ako napitate neku važno je da se odmah javite lekaru koji će vas poslati na sve potrebne pretrage. Neke od promena na dojkama koje takođe ne smete zanemarivati su:

200449850-001

  • Udubjenja na koži
  • Uvučene bradavice
  • Iscedak iz bradavica
  • Crvenilo ili iritacija na bradavicama ili koži na dojkama

Da bi se utvrdio tačan uzrok ovih promena, lekar će vas poslati da obavite sve potrebne pretrage.

Nadutost. Kod većine žena nadutost je sasvim normalna pojava i ne treba paničiti čim se pojavi, na kraju krajeva sve smo nadute za vreme menstruacije. Međutim, ako nadutost traje više od nedelju, dve trebalo bi da se javite vašem lekaru posebno ako ste primetili i neke druge simptome poput naglog gubitka kilograma ili krvarenje.

Krvarenje između dva menstrualna ciklusa. Krvarenje, čak ni tačkasti iscedak nikako nije normalni deo ciklusa i ako se pojavi između dve menstruacije obavezno se javite lekaru. Isto tako krvarenje nakon menopauze nikada nije normalno i u tom slučaju obavezno posetite ginekologa.

Promene na koži. Ovde na prvom mestu mislimo na promene na mladežima, jer promena veličine, boje i oblika mladeža obično upućuje na rak kože. Ako ste primetili neku sličnu promenu, obavezno se javite lekaru i nipošto nemojte odgađati.

Bauchschmerzen / Abdominal pain

Krv u urinu i stolici. U ovom slučaju takođe bi bilo poželjno da se odmah javite lekaru posebno ako krv primećujete duže od dan-dva. Krv u stolici obično dolazi od hemoroida, ali može biti simptom i raka debelog creva zato se nemojte igrati. Krv u mokraći često upućuje na bolesti bešike i bubrega.

Promene na limfnim čvorovima. Limfni čvorovi su male, okrugle kvržice koje se nalaze po celom telu, a većina promena na ovim kvržicama dolazi usled nekih standardnih infekcija, ali oticanje limfnih čvorova uzrokuju i kancerogene bolesti poput leukemije i limfoma. Iz tog razloga bilo bi dobro da posetite lekara ako primetite da vam limfni čvorovi naglo otiču, posebno ako ne osetite neke druge simptome prehlade ili virusa.

Problemi sa gutanjem. Povremeno otežano gutanje ne bi trebalo da predstavlja neki veliki problem, ali kad se pojavjuje učestalo i to praćeno povraćanjem i gubitkom kilograma onda ga nikako ne treba ignorisati jer može biti simptom raka želuca.

Nagli gubitak kilograma. Većina žena priželjkuje da im višak kilograma nekako magično nestane bez ikakvog truda. Nažalost nagli gubitak kilograma može biti zak da nešto nije u redu posebno ako se uopšte niste trudili. Gubitak kilograma može biti znak nepravilnog rada štitne žlezde, ali i nekih ozbiljnijih problema i zato ga nikako nemojte zanemarivati.

Žgaravica. Ovu pojavu obično uzrokuje stres i preterivanje u hrani i alkoholu,  a da biste se uverili kako nije ništa ozbiljnije u pitanju, promenite ishranu na dve nedelje i pratite da li će žgaravica nestati. Ako i dalje budete imali problema sa žgaravicom obavezno posetite lekara jer može biti jedan od simptoma raka jajnika, grla ili želuca.

Promene u ustima. Ako ste pušač povremeno pregledajte usnu duplju i potražite bele i jarko crvene fleke u ustima i sa unutrašnje strane usana. Oba ova simptoma mogu biti znak oralnog raka i ako ih primetite posetite svog zubara ili lekara.

Povišena temperatura. Temperatura koja danima nikako ne spada i ne može se povezati sa prehladom ili nekom upalom može biti simptom leukemije ili nekog druga karcinoma povezanog sa krvi.

Umor. Većina žena je umorna zbog užurbanog načina života, viška obaveza oko kuće, posla i dece, ali ekstremni umor nikada nije dobar znak i ne sme se tretirati kao normalan. Ako ste konstantno umori čak i kad nemate previše obaveza trebalo bi da se javite lekaru posebno ako pored umora imate i neke druge simptome poput krvi u stolici.

6788918789_e73221d420_z

Kašalj. Većina vrsta kašlja nestaje sama od sebe nakon 3-4 nedelje, ali nemojte ga ignorisati ukoliko traje duže posebno ako ste pušač, imate kratak dah ili iskašljavate krv. Sve to mogu biti simptomi raka pluća.

Bolovi. Kancerogena obolenja uglavno ne izazivaju bolove, ali konstantni bol može ukazivati na rak kostiju ili mozga. Ako osećate neobjašnjive bolove koji traju duže od mesec dana obavezno se javite lekaru.

Bol u stomaku i depresija. Ovo je prilično retka pojava, ali bol u stomaku propraćen depresijom može biti simptom raka pankreasa. Ipak, lekari kažu da mesta brizi nema ukoliko u porodici niste imali slučajeve ove vrste karcinoma.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar