Menu 

Ivan Kralj
Autor:

Ako putujete van zemlje za vreme godišnjeg odmora, nije tajna da morate da imate određeni budžet koji ćete potrošiti na uživanje i odmaranje. Taj iznos neretko nije zanemariv i mnogi štede tokom čitave godine kako bi sebi priuštili zasluženi odmor. Međutim, iako ste odredili koliko ćete novca potrošiti, svakako pripazite na određene stvari koje mogu da ugroze vaš budžet.

To se u najviše slučajeva događa jer većina u poslednjem trenutku obavlja pripreme i onda često zaboravimo na važnost određenih stvari koji nam mogu uštedeti i vreme i novac na putovanjima.

Razmena novca

Pre nego što odete u stranu zemlju, jedan od najvažnijih koraka jeste razmena novca u domaću valutu zemlje u koju putujete. Kako ne biste bili zakinuti, dobro proučite kursne razlike u menjačnicama i izaberite onaj koji vam najviše odgovara. Takođe, pripazite i na to da na vreme naručite valute u bankama i mjenačnicama, pogotovo ako idete u zemlje koje nemaju uobičajene valute poput evra.

Obratite pažnju i na kupovinu kreditnim karticama u inostranstvu jer ćete možda morati da platite i određenu nadoknadu, što vam samo predstavlja dodatni trošak.

Putno osiguranje – mnogi često izbegavaju kupovinu polise putnog osiguranja, ali bolje je izdvojiti nekoliko stotina dinara jer ako vam se dogodi određena nesreća u inostranstvu onda ćete morati da izdvojite znatno veću količinu novca.

Zašto vam treba zdravstveno osiguranje na putu?

Verovatno ćete zažaliti što se niste osigurali i bili bezbrižni. Iako često mislimo kako se nama neće ništa dogoditi, nikada ne znamo kakve opasnosti ili nezgode vrebaju u stranoj zemlji.

Cene taksija

Kada izađete iz aviona ili nekog drugog prevoznog sredstva, često uzimamo taksi kako bi nas dovezao do mesta gde ćemo odsesti. Međutim, svakako se pre puta raspitajte za cene taksija jer neretko vas mogu iznenaditi.

Ne želite da vam prvi utisak bude loš i da vam obeleži putovanje. Radije se vozite javnim prevozom i tako uštedite novac, ali i svoje živce. Naravno, sve zavisi od zemlje u koju putujete.

Kupite all – inclusive paket

Ako se već odlučite da odsednete u hotelu onda je all-inclusive najbolja opcija. Na raspolaganju su vam tri obroka dnevno, topli napici, alkohol i mogu biti uključene i različite aktivnosti poput sportskih i drugih sadržaja.

Naravno, sve zavisi od ponude hotela, lokaciji, ali i novcu koju ćete izdvojiti. Takođe, pripazite i na situacije poput onih gde vam konobar može naplatiti pića koja su vam uračunata u cenu celog paketa.

Roming

Telefoniranje u inostranstvu može vam zadati novčane muke. Svakako izbegavajte razgovare na vašem mobilnom telefonu jer su cene u romingu još uvek prevelike i može se desiti da vas sa odmora sačeka račun od nekoliko hiljada dinara.

U zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazite, pokušajte da iskoristite druge načine komunikacije. Pronađite besplatni Wi-Fi i pričajte sa svojim bližnjima putem Skypea, Vibera i slično.

Bakšiš

U nekim zemljama kao i kod nas, napojnica je deo kulture. Ako idete u zemlje poput Slovenije ili Austrije onda kod njih takva praksa i nije baš uobičajena. Pre puta se raspitajte kakvi su običaji i navike u zemlji u koju putujete. Uobičajeno se navodi kako napojnica iznosi deset odsto od iznosa, ali ako ostavite bilo koju svotu biće pristojno.

Cenkanje

Ako možete cenkajte se za sve što želite da kupite. Nemojte da vam se dogodi da tek posle shvatite da ste neki suvenir ili bilo koji drugi proizvod kupili po znatno višoj ceni.

Šoping, cenkanje i bakšiš

Naučite pravila cenkanja i uštedite novac. Naravno, pripazite i na situacije u kojima i cenkanjem još uvek platite veće iznose za proizvode. Budite oprezni i osetite čar ulične kulture.

Economy.rs

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Redovno vežbanje i zdrava ishrana mogu biti od velike pomoći ljudima koji pate od anksioznosti. Ako se inače ridržavate glavnih pravila zdravog života, a i dalje ne osećate nikakve promene kad...