Menu 

Kad novorođenče stigne u kuću, tate obično imaju osećaj da je mama ta koja vodi glavnu reč, a da su oni posmatrači. Evo nekoliko saveta za tete kako da  stvaraju posebnu vezu između tate i bebe od prvog dana.

Čak i onda kad su novopečeni tate veoma nesigurni i oprezni kad je u pitanju briga za novorođenče od velike je važnosti da čim pre počne stvarati tu posebnu vezu, a mi ćemo vam dati nekoliko jednostavnih smernica.

Očevi se uglavnom brinu da ne znaju voditi brigu o bebi na isti način kao što to rade mame, ali istraživanja su pokazala da i muškarci imaju hormonalne promene kad postanu očevi koje uključuju onaj prirodni osećaj i instinkt kad je u pitanju briga o bebi. Što više vremena tata drži bebu u naručju to je roditeljski instinkt snažniji, a muškarac će se osećati sve ugodnije i opuštenije u društvu svog mališana. Ovo je jedna od velikih prekretnica u životu jednog tate jer na taj način započinje ta neraskidiva veza, a pored toga mama će osetiti veliko olakšanje.

dreamstime_s_15302263

Jedna od veoma važnih stvari za povezivanje tate i bebe je kontakt „koža na kožu“. Dobrobit ovog dodira za bebu je fizički i emocionalni. Svaki put nakon tuširanja ili ujutro po buđenju uzmite svoje maleno i privijte ga na gole grudi.

Pored dodira, važno je da tate učestvuju u svakodnevnoj nezi bebe. Presvlačite, bebu, hranite, kupajte, mažite losionom, uspavljujte što više i kad god imate priliku za to. Bitno je da tata ne učestvuje samo u maženju, golicanju i nasmijavanju. Tata treba da učestvuje i onda kada dete muče grčevi ili kada neće da jede.

Ako se previše plašite da sami kupate vašu bebu, onda u svakom slučaju učestvujte. Budite onaj koji će zasmijavati bebu dok mama obavlja teži deo posla. Nakon kupanja vi budite taj koji će bebu obrisati, priuštiti joj masažu i obući je.

Još jedan od sjajnih saveta za stvaranje posebne veze je da plešete sa vašom bebom i da joj što više pevate. Nemojte da se opterećujete time što nemate ni malo sluha za muziku niti ritma jer vašoj bebi to neće biti ni najmanje bitno.

dreamstime_s_13526655

Da bi olakšali svojim lepšim polovinama, a da bi se ujedno povezali sa svojom bebom tate bi trebalo što češće da odlaze u šetnje sa bebom. Tu ne mislimo samo na nekoliko krugova oko naselja, već odlazak u park i celodnevni boravak na svežem vazduhu, posebno za vreme toplijih dana. Ponesite sve što vam treba, pelene, hranu, rezervnu garderobu i krenite. Sigurni smo da ćete se sjajno zabaviti.

Tate ne treba da budu sporedni likovi u životu svoje dece, iako većina njih misli da njihova uloga postaje važna tek kad dete malo posrate, ali to nije tačno. Na toj specijalnoj vezi sa detetom, tate treba da rade od prvog dana rođenja.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Masa

    Kakav frajer na prvoj fotografiji :) :) :) takvog bi i ja tatu za moje dete :)

Napišite komentar