Menu 

Iako se stalno govori o tome kako trudnice ne bi trebalo da se ograničavaju i da se ne odriču nekih navika ni u trudnoći, lista aktivnosti koje povećavaju rizik od spontanog pobačaja za 80 odsto, a koju su sastavili istraživači sa univerziteta Stanford pomalo je zastrašujuća.

Flašica kupovne vode, podgrejavanje hrane u plastičnim posudicama, sos za špagete napravljen od paradajza iz konzerve… Sve su to svakodnevne stvari koje deluju potpuno bezazleno i većina njih jeste, ali ako pokušavate ostati u drugom stanju ili ste u prošlosti imali iskustva sa spontanim pobačajima onda bi trebalo posebno da obratite pažnju kako pripremate obroke i na koji način ostajete hidrirani.

Stručnjaci sa univerziteta Stanford apeluju na trudnice da izbegavaju hranu podgrejanu u mikrotalasnoj rerni, tečnost iz plastičnih flašica i konzervisane proizvode. Oni su zaključili da sve ovo povećava rizik od spontanog pobačaja za neverovatnih 80 odsto.

Oni kažu da nije problem u hrani koja se nalazi u ovim pakovanjima već u ambalaži koja uglavnom sadrži bisfenol A (BPA) i one žene koje imaju visok nivo ove supstance u organizmu imaju veće šanse za pobačaj.

BPA je industrijska hemikalija koja oponaša estrogen i ometa pravilan rad hormona, a obično je pronalazimo u plastičnoj ambalaži i konzervama.

U Kanadi je 2010 godine ova supstanca zabranjena kad je u pitanju proizvodnja flašica za bebe, a i kod nas se mnogo pričalo o tome poslednjih godina, čak su neki proizvodi za bebe koji sadrže BPA povučeni sa tržišta.

Novorođenčad i žene nisu jedini na koga BPA loše utiče. Istraživanja su pokazala i njegov veoma loš uticaj na mušku plodnost. Ako želite ostati u drugom stanju razgovarajte sa svojim partnerom o ovome i izbacite iz upotrebe proizvode koji se pakuju u ambalažu koja sadrži ovu hemikaliju.

U tom slučaju moraćete veoma da se potrudite jer je ovu hemikaliju veoma teško izbeći. Pokušajte zameniti plastičnu ambalažu staklenom, porcelanskom ili od nerđajućeg čelika te radije koristite aluminijumsku umesto plastiče folije.

Nemojte koristiti hranu iz konzerve , nikako ne koristite plastične posude u zamrzivaču, frižideru, mikrotalasnoj rerni ili mašini za pranje suđa jer ova hemikalija reaguje na ekstremne temperature niske ili visoke.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar