Menu 

Iako im ne pridajemo baš previše značaja, uzimamo ih zdravo za gotovo, povremeno ih sredimo ili nalakiramo, nokti nam mogu reći mnogo toga o stanju u kome se nalazi opšte zdravlje organizma. Mi vam otkrivamo na šta posebno treba da obratite pažnju.

Sve što se dešava unutar organizma s vremenom počinje da se odražava i sa vanjske strane, odnosno na kosi, koži i noktima na kojima se promene prvo primete. To naravno ne znači da puknuti nokat treba da bude razlog panike. U ovom slučaju mislimo na neke velike, dramatične i iznenadne promene koje jednostavno nećete moći zanemariti.

Šta nam nokti mogu reći o zdravlju?

Za početak važno je da znate kako to izgledaju zdravi nokti. Oni treba da budu na većini površine svetlo roze boje koja se podudara sa bojom vašeg tena, a u samom dnu nokta treba da bude svetlii deo u obliku polumeseca. Naravno i u slučaju noktiju postoje razne varijacije, jer nismo svi isti.

Evo na pšta treba posebno da obratite pažnju.

15021877339_b0c75b298b_z

Bele tačkice. One misteriozne bele tačkice koje smo svi u jednom period života imali na noktima su u većini slučajeva potpuno bezopasne i u većini slučajeva su rezultat stresa, geneteike ili neke povrede.

Beli nokti sa tamnim rubom. Nokti koji su na prvi pogled beli sa tamnim rubom mogu ukazivati na neku bolest jetre, hepatitis, na primer.

Suvi i lomljivi nokti. Koliko puta vam se učinilo da jednostavno ne možete nikako sprečiti da vam nokti pucaju? Jeste li se zapitali šta je pravi uzrok? Može biti da se nokat isušio zbog učestalog lakiranja, ali to može biti znak neke gljivične infekcije te nedostatka vitamina B ili kalcijuma, a može upućivati i na bolest štitne žlezde.

Žutilo na noktima. U većini slučajeva je reč o gljivičnoj infekciji koja se obično jednostavno i brzo leči, ali u pojedinim slučajevima može da upućuje na bolesti pluća ili dijabetes.

Plavičasti tragovi. Ako vam se na noktima pojave plavi ili sivkasti tragovi to može biti znak da do ekstremiteta ne dolazi dovoljna količina kiseonika. Lekar će vam u tom slučaju detaljno pregledati nokte i zaključiti da li se zaista radi o respiratornim ili probelmima sa krvnim sudovima.

Crvenilo i upale. Ako vam je koža na sredini nokta jako crvena i osetljiva na dodoir to može biti znak autoimune bolesti poput lupusa ili nekog drugog poremećaja konektivnog tkiva ili čak srčanih obolenja.

15293352000_0c56f1eb39_z

Bledilo ili belilo. Zdravi nokti su uglavnom malo svetliji od ostatka dlana, ali u većini slučajeva su iste boje kao koža. Ako su nokti izrazito bledi to može biti znak anemije.

Rebrasti nokti. Ako primetite vertikalne linije na noktima od same baze pa sve do vrha nokta imajte na umu da je to uglavnom normalno i da se te linije pojavljuju sa godinama. S druge strane horizontalne linije  mogu biti znak nekih ozbiljnijih problema.

Tamne linije ispod nokta. Ukoliko primetite tamne linije ispod noktiju odmah se javite lekaru jer one mogu biti znak melanoma.

Veoma je važno da znate kako same promene na noktima nikako ne mogu biti znak nekog teškog obolenja i da ako primetite neke promene ne paničite na prvu već da se obratite vašem lekaru koji će vam reći ima li razloga za brigu ili ne.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar