Menu 

Ako vaši klinci žele da nauče više o tome kako su stene nastale i kakvi su se procesi odvijali ispod zemljine kore pre njihovog nastanka na poseban i zabavan način onda napravite ovaj zabavni i jestivi eksperiment i to pomoću voćnih karamela.

Ovu zabavnu ideju smo pronašli na Lemonlimeadventures blogu.

Potreban materijal:

  • Komad aluminijumske folije
  • Komad masnog papira za pečenje
  • 3 voćne karamele različitih boja

Za početak objasnite klincima da postoje tri vrste stena: sedimentne, metamorfne i magmatske, a to klince može da buni zato im pokažite primerom. Pomoću karamela pokušajte klincima objasniti kako je nastala koja vrsta stena. Za sva tri eksperimenta stavite foliju na sto, prekrijte je masnim papirom pa na njega poslažite tri karamele jednu na drugu i umotajte foliju. Za sva tri eksperimenta biće vam potreban jedan paketić.

rastopljeno3

Kad su u pitanju sedimentne stene one su nastale pod utisajem pritiska, zamotajte karamelu u foliju i recite klincima da pokušaju promeniti oblik stene samo pomoću snage, ako je potrebno neka stanu na karamelu.

rastopljeno2

Da biste objasnili nastanak metamorfnih stena potrebna vam je toplina i pritisak. Paketić sa tri karamele stavite u rernu na dva minuta samo da se zagreju i malko omekšaju, odmotajte karamele i dajte klincima da im promene oblik. Sigurno će primetiti kako je u ovom slučaju bio potreban mnogo manji pritisak da ih oblikuju.

rastopljeno

Kad su u pitanju magmatske stene za njihovo oblikovanje bila je potrebna ekstremna toplina. Ostavite da se paketić sa karamelama u potpunosti ohladi od prethodnog eksperimenta zatim ga stavite u foliju i ponovno vratite u rernu ali ovoga puta na 5-10 minuta dok se gotovo u potpunosti ne otopi. Izvadite karamele iz rerne i odmotajte foliju pa pustite klincima da gledaju šta se dešava, ali im ne dajte da diraju jer će biti prevruće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar