Menu 

Baš kao što se leti preporučuje da pijemo više vode i jedemo lakšu hranu, isto tako postoje saveti nutricionista koje jednostavno morate poštovati i ove i svake naredne zime što zbog opšteg zdravlje što zbog kilograma.

Prosečan čovek svake zime dobije između 450 g – 2,5 kg, kažu mnogobrojna istraživanja sprovedena na ovu temu. Umesto da se nakupljenim kilogramima bavite pred leto, bolja opcija je da se pozabavite prevencijom. Uz savete koje smo za vas pronašli, a koje preporučuju najbolji svetski nutricionisti vaša kilaža će na kraju zime biti jednaka kao i na početku.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-man-eating-bowl-soup-image21410375

Jedite supe

Topla supa ne samo da će vas zagrejati tokom hladnih dana već će vam pomoći da pod kontrolom držite unos kalorija. Tokom slobodne nedelje skuvajte dosta bistre povrtne supe i spremite je u frižider da imate za celu radnu nedelju. Pre svakog ručka ili večere pojedite tanjir ili šolju tople supice i sigurno će vas zasititi pa nećete pojesti previše glavnog jela. Kuvajte supe koje po jednoj porciji sadrže između 100-150 kalorija.

Roštiljajte

Ako mislite da je roštiljanje rezervisano samo za proleće i leto onda ne možete biti više u krivu. Hranu tokom zime možete pripremati na gril tavi ili roštiljima na struju koje bez problema možete koristiti u zatvorenom prostoru.
Umesto da hranu pržite na ulju, pecite je na roštilju na taj način ćete uneti mnogo manje kalorija. Pecite meso, pljeskavice, povrće. Marinirajte ih u začinskom bilju i kratko pecite na roštilju bez dodatka masnoća. Ukusno, a veoma zdravo.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-woman-baking-cookies-image7823526

Dva zalogaja slatkiša

Zimi je jednostavno nemoguće izbeći pečenje kolačića koji su obično glavni krivci za nakupljene kilograme. Kada pečete kolačiće gledajte da ne pojedete više od dva zalogaja koji će vas zaistiti i utažiti želju za slatkišima, a neće napraviti nikakvu štetu. Isto tako, gledajte da pečete kolače za neke posebne prilike kao što je školska priredba ili večera kod prijatelja što znači da ćete kolače odneti iz kuće i neće vas mamiti, ali obavezno uzmite svoja dva zalogaja.

Voće i povrće

Iako vam se možda čini da je zima siromašna sezonskim namirnicama, postoji mnoštvo namirnica koje će vašu ishranu učiniti zanimljivom na zdravi način. Tu su agrumi od kojih možete praviti sokove, možete napraviti špagete od muskatne tikve ili pomfrit od batata. Pored toga, imate tikvice, brokoli, celer, zeleno lisnato povrće te još mnogo namirnica koje su dostupne tokom cele godine, samo treba da budete kreativni.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-spaghetti-squash-image2773780

Doručak na prvom mestu

Zimi su dani kraći i obično više vremena provodimo u kući što može dovesti do zimske depresije koja vodi do izležavanja na kauču i preskakanja fizičkih aktivnosti.

Da biste imali energije ceo dan i da ne biste “potonuli” dan započnite bogatim doručkom. Nutricionisti savetuju da vam se doručak sastoji od 200 – 300 kalorija i da sadrži celovite žitarice i belančevine kao što su kikiriki puter namazan na tost od celovitih žitarica ili zobena kaša sa bedemima. Izbegavajte beli skrob i šećere koji će vas učiniti razdražljivima.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-oatmeal-banana-image37605080

Utešna hrana koja ne deblja

Kad se živa na termometru spusti nama se obično traži kalorična, kremasta i masna hrana. Pre nego krenete sa kuvanjem svojih omiljenih utešnih jela treba da znate da svako od njih ima svoju zdraviju varijantu. Ako pripremate makarone sa sirom izbacite punomasni tvrdi sir i puter, sos napravite od svežeg sira, a kiselu pavlaku zamenite fenomenalnim grčkim jogurtom.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-skillet-mac-cheese-served-hot-oregon-restaurant-image40618568

Ne smanjujte unos tečnosti

Ni tokom zime ne treba da smanjujtee unos tečnosti, a posebno ne bi trebalo da osećaj žeđi mešate sa osećajem gladi što se tokom zimskih meseci obično dešava. Dobra hidratacija organizma je zimi jednako važna baš kao i leti.

Sviđa nam se
Autor
Kako da se ne udebljate ove zime
Datum
Ime
Kako izbeći nakupljanje kilograma tokom zime
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar