Menu 

Jednom za svagda prihvatite činjenicu da restriktivne kratkoročne dijete jednostavno ne funkcionišu i da je potrebno puno više da biste u potpunosti promenili metabolizam, smršali na zdrav način i što je najvažnije sprečili kilograme da se vrate.

Evo nekoliko ultimativnih saveta koji su provereno najdelotvorniji, a pomoćiće vam da se zdravo hranite i usvojite navike do kraja života.

Jedite kad ste gladni. Mnogi ljudi više paze na to kad jedu nego šta jedu i kod mnogih se pokazalo kao veoma delotvorna navika. Mnoge dijete imaju tačan raspored u koje vreme šta pojesti, ali činjenica je da sa svakim organizmom treba postupati na različite načine jer nismo svi isti. Nekim danima ćete imati više apetita nego obično i pokušajte da se prilagodite sebi, slušate šta vam govori vaše telo.

4160563107_c4ecc4f826_z

Prestanite jesti onda kad ste siti. Za ovo će vam biti potrebno malo prakse jer ko želi ostaviti pola tanjira hrane koja je pritom preukusna. Ključna stvar je da nikad ne dozvolite da previše ogladnite i da se nikad ne prejedate.

Fokusirajte se na ono što možete ne na ono što ne možete jesti. Pokušajte pronaći zdravu, ali ukusnu hranu i nemojte se obavezivati da ćete jesti alge, piti smoothie od trave iako vam se na to diže želudac. Eksperimentišite i prnađite ono što vama najviše odgovara, ne držite se slepo trendova.

Zaboravite na osećaj krivice. Pijeli ste kockicu čokoladi ili ste popustili kad vas je mama nagovorila da pojedete parče torte iako niste bili gladni? Šta za to, svima se desi, ne zamarajte se osećajem krivice nego pričekajte da ogladnide i nastavite po starom. Nemojte slučajno da zbog toga preskočite neki obrok.

Inspirišite druge. Ako imate nalog na Instagramu, Twitteru ili Facebooku povremeno fotografišite svoj zdravi obrok kao podsticaj drugima. Isto tako zapratite profile koji se bave zdravom hranu i među njihovim postovima pronađite inspiraciju za dalje.

Budite svesni svakog zalogaja čak i ako jedete ispred televizora. Mnogo puta smo napomenuli kako bi najbolje bilo da svaki obrok jedete za trpezarijskim stolom jer  na taj način postajete svesni svakog zalogaja, fokusirani ste samo na obrok i manje su šanse da ćete pojesti više nego što bi trebalo. Sve to pokušajte preneti na svaki obrok, bez obzira gde jedete. Čak i ako ste uzeli da jedete pred televizorom pukušajte razmišljati os vakom zalogaju, ne dajte da vam TV zaokuira misli.

4247238190_94a434c628_z

I voćna salata može biti poslastica. Važno je da se svakodnevno nagradite sitnicama koje neće narušiti vaš zdravi način ishrane, ali će zadovoljiti žudnju za slatkišima. Na primer, umesto da samo operete i pojedete jabuku, nasecite je poprskajte sa malo limunovog soka, pospite cimetom i dodajte samo malo meda tek toliko da je zasladite i za tren oka pretvorićete običnu jabuku u divnu poslasticu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar