Menu 

Kao što je miris kestena na ulicama, simbol jeseni tako su štandovi sa kuvanim kukuruzom jasan znak da nam je stiglo leto. Sezona je kukuruza.

U našem narodu uglavnom se koriste proizvodi od zrelog kukuruza, palenta, pura, kukuruzno brašno, ovaj mladi uglavnom kuvamo, ali postoji mnogo sjajnih načina da se upotrebi kukuruz.

Kukuruz je veoma zdrava namirnica, bogat je zdravim vlaknima, folnom kiselinom i vitaminom B1. Sadrži i mnoge zdrave ugljikohidrate koji su nam neophodni za dovoljnu energiju tokom dana. Kukuruz je mnogo zdraviji kad se termički obradi jer tako otpušta antioksidativna svojstva. Jedan klip kukuruza sadrži 80-100 kalorija, ali ne sadrži masti što kukuruz čini sjajnom namirnicom za podizanje energije na zdrav način.

Evo nekoliko načina kako da upotrebite mladi kukuruz, koji je inače mnogo zdraviji od onog zrelog, na malko drugačije i naše podneblje neuobičajene načine.

1. Kukruz sa kozjim sirom sa roštilja

kukuruz

Izvor: http://www.saveur.com/

Ispecite kukuruz na roštilju i začinite kozjim sirom i začinskim biljkama.

2. Salata sa pečenim kukuruzom

salatakukuruz

Izvor:http://www.bonappetit.com

Zrna pečenog kukuruza pomešajte sa začnima, majonezom, parmezanom, pustite mašti na volju. Ohladite i poslužite uz neko malo lakše meso.

3. Krem brule od kukuruza

kremasti

Izvor: http://www.apronstringsblog.com

Slana verzija ove popularne kreme dobiće posebnu draž ako joj dodate mladi kukuruz.

4. Hladna supa od kukuruza

supa

Izvor: http://sunday-suppers.com

Mladi kukuruz sjano će poslužiti i da napravite hladnu letnju i osvežavajuću supu.

Iako je dostupan cele godine u konzervama i zamrznut iskoristite mladi kukuruz za vreme sezone jer je upravo takav najbogatiji hranjivim materijama, a i najukusniji je.

 

 

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Milisav Lukovic

    e valjda nam to truje mleko …(((((

  2. Nada Vlahovic

    sve vrste!

Napišite komentar