Menu 

Vanila je zasigurno začin koji se najčešće koristi kad je u pitanju priprema kolača, krema i ostalih poslastica. Mahune vanile spadaju među najskuplje namirnice na svetu i to s razlogom. Pored toga što su veoma ukusne, mahune vanile su i veoma zdrave.

Mahune vanile su ako niste znali plodovi tropske vrste orhideje. Još su ih drevne Maje upotrebljavale u čokoladnim napicima vekovima pre nego su Španci došli u Meksiko 1520. godine. Rastu uglavnom u tropskim šumama Centralne Amerike, a ostatak sveta sa ovom popularnom biljkom upoznali su španski istraživači.

Da bi biljka vanile narasla potrebno joj je drvo podrške, uz koje će rasti u visinu, a na zreloj lozi se pojave cvtovi koji se otvaraju za jedan dan i bivaju oprašeni od strane posebne vrste pčele i kolibrija. Danas se ova biljka oprašuje i veštački pa tako postoje velike plantaže vanile na Madagaskaru, u Indoneziji, Indiji, Portoriku…

Mahune vanile se beru dok nisu u potpunosti zrele, kad poprime žućkastu boju i dostignu veličinu od 12,5 – 20 centimetara. Nakon toga se kratko blanširaju u kipućoj vodi, cede se i suše nedeljama dok ne dobiju prepoznatljivu tamnu boju.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-vanilla-stick-orchid-image19781260

Lekovita svojstva vanile

Iako je koristimo isključivo u kulinarstvu vanila poseduje i određena lekovita svojstva.

Drevne Maje su verovale da mahune vanile imaju afrodizijačka svojstva i koristili su ih u te svrhe, ali nauka modernog doba to nikada nije potvrdila. Ono što je sigurno jeste da mahune vanile sadrže tragove vitamina B kompleksa kao što su nijacin, tijamin, riboflavin i vitamin B6. Ovi vitamini potpomažu sintezu enzima, pospešuju funkcije centralnog nervnog sistema i poboljšavaju probavu.

Tu su i tragovi minerala kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, mangana, gvožđa i cinka. Kalijum je veoma važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti, kontroliše krvni pritisak i otkucaje srca. Mangan i bakar pospešuju stvaranje enzima antioksidanata, a gvožđe je od esencijalnog značaja za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-homemade-vanilla-white-brown-sugar-glass-jar-vanilla-sticks-image30239940

Kupovina i čuvanje

Mahune vanile su u bolje snabdevenim prodavnicama dostupne tokom cele godine, a mogu se nabaviti i ekstrakti kao i aromatizovani šećer. Obično se pakuju u malim staklenim epruvetama, a mogu stajati 3-4 godine. Da biste sami aromatizovali šećer jednostavno stavite mahunu vanile u teglu sa šećerom i ostavite da stoji 3-4 nedelje.
Sigurni smo da ćete biti oduševljeni aromom i da ćete uvideti kako se ne može porediti sa vailin šećerom koji obično kupujemo i koristimo. Kad jednom probate pravu aromu vanile, više nikada se nećete vratiti na staro.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Mnogo puta do sad smo pisali o lekovitim svojstvima mirisnog cimeta, a danas vam još malo pričamo njegovim beneficijama po moždane funkcije i donosimo neke zdrave recepte. Piši! Širi dalje!