Menu 

Male bebe po prirodi imaju problema sa gasovima i to nikako ne treba da vas zabrinjava, ali u svakom slučaju možete poduzeti neke preventivne mere koje će bebu spasiti od neugodne nadutosti i gasova.

Novopečene roditelje oično iznenađuje što mala beba može iamti toliko intenzivne probleme sa gasovima, ali odmah da znate to je sasvim normalna pojava, štaviše kad beba prdi to je dobro jer to znači da joj vazduh zarobljen u crevima neće praviti probleme.

Kakve signale treba da tražite?

15499649085_234472e2ed_z

Nažalost, bebe nam ne mogu jednostavno reći šta ih tačno muči zato mi moramo pomno pratiti ponašanje svoje bebe i tražiti znakove koji bi nas uputili na moguće probleme. Pre nego optužite gasove, treba da obratite pažnju na nekoliko stvari. Svaka beba ima gasove, jer one jedu tokom cela 24 sata što znači da im creva rade punom parom. Dok beba ispušta te gasove to je dobro jer joj onda neće izazvati neugodnost, a ako primetite da je beba nervozna, da grči nožice to je obično znak da su gasovi zarobljeni u crevima.

Kako da rešite problem?

Ako ste primetili da beba ima problema sa gasovima postoji nekoliko načina na koje joj možete pomoći. Za početak stavite bebu na ravnu površinu sa stomačićem okrenutim prema dole, zatim podvucite ruku ispod stomačića i nežno ga masirajte. Isto tako bebu možete stavite da leži na leđima pa uzmite bebi nožice i pomerajte ih tako kao da vozi bicikl. Treća opcija koju možete isprobati je topla opuštajuća kupka.

Ako i nakon svih preduzetih koraka beba je i dalje nervozna, onda bi trebalo da se obratite lekaru koji će vam propisati kapi za olakšanje.

14573055526_dea41910b1_z

Preventivne mere

  • Podignite bebu da podrigne. Tokom dojenja beba obično proguta dosta mehurića vazduha što može dovesti do pojave gasova. Iz tog razloga gledajte da beba podrigne nakon podoja čak i kad je prebacujete sa jedne dojke na drugu.
  • Držite flašicu pod pravim uglom. Ako ne dojite vašu beu već je hranite veštačkim mlkeom gledajte da flašicu držite pod odgovarajućim uglom tako da ne ulazi vazduh već samo mleko.
  • Pravi položaj za dojenje. Tokom hranjenja glavica bebe bi trebalo da je uvek u višem položaju od stomaka i to je jedan od načina koji će pomoći gutanje manje vazduha.
  • Prilagodite sopstvenu ishranu. Neka hrana je teža za probavljanje i neke namirnice dokazano uzrokuju gasove i zato dok dojite te namirnice bi trebalo da izbegavate. Reč je kupusarkama i mahunarkama.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar