Menu 

Bebama su potrebne zdrave masti da bi rasle i razvijale se. Majčino mleko je najbolji izbor, ali da bi ono bilo što bolje potrebno je da se majka pravilno hrani. Saznajte koja je to najbolja hrana za dojilje.

Majčino mleko je neverovatan “produkt”. Čak i kada je neuhranjena majčino telo će uspeti nekako da proizvede hranjivo mleko za svoju bebu. Ipak, neke namirnice su vrlo važne za dojilje. Dokazano je da žene koje konzumiraju hranu sa manje zdravih masti, a više ugljenih hidrata imaju manje masti u mleku, što i nije dobro za bebu, jer to može da utiče na njen razvoj.

Kada punimo naše telo testeninom, hlebom, rižom i sličnim namirnicama ostavljamo manje mesta za one dobre namirnice, bogate proteinima i instant mastima. Zato je izbor kvalitetne hrane vrlo važan.

Šta onda dojilje treba da jedu?

Za zdravu gustoću mleka majkama je potrebno da imaju dovoljno esencijalnih masnih kiselina – omega 3 i omega 6. Poželjno je da jedu: jaja, puter (domaći poželjno), semenke lana, suncokreta i bundeve, riblja ulja (losos, tunjevina, ..), orašaste plodove (obični, indijski i pekan orah), avokado,…

zdravi dorucak jaja

Naravno, vrlo je važno, pored unosa ovih najvažnijih namirnica, da je majka zdrava i da se dobro brine o sebi. Potrebno je da se zdravo hrani. Za vreme dojenja striktne dijete nisu nikako poželjne. Ima vremena, smršaćete. Sada je važno da se brinete o vašem detetu i da mu obezbedite imunitet putem majčinog mleka, koji će utvrditi njegovo zdravlje.

orasiIako neki suplementi mogu pomoći, nisu baš preporučljivi, posebno ne dodaci ribljih ulja i vitamina D.

Ishranu je potrebno da pojačate sa 300 do 500 kcal dnevno. Mislite na zdrave masti, na mnogo vode i tečnosti, na hranu bogatu cinkom, kalcijumom, maslinovo ulje, povrće i voće.

Imajte na umu da se za vreme dojenja ne preporučuje mnogo masna i teška, začinjena hrana, preslana hrana, kao ni suhomesnati proizvodi, kisela hrana, gazirana pića i naravno, nipošto alkohol i cigarete. Koju još hranu da izbegavate pročitajte u tekstu Koju hranu izbegavati za vreme dojenja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar