Menu 

Iako vam se možda čini da ćete sigurno znati da vam je porođaj počeo, često se dešava da se trudnice prevare i u bolnicu krenu prerano ili onda kada porođaj još uvek nije počeo. Mi vam danas donosimo prve znakove koji sigurno upućuju na to da je vreme da krenete u bolnicu i da ćete uskoro postati majka.

Ne postoji način da predvidite kada će porod tačno početi, a čak i kad primetite prve znakove to ništa ne mora da znači i dan poroda može biti danima ili čak nedeljama daleko. Telo se za porođaj počne pripremati gotovo mesec dana ranije i zato se mnoge trudnice lako zbune i pomisle da je počelo čak i onda kad nije.

Ovo su samo neki od ranih znakova porođaja na koje treba da obratite pažnju.

Osjećaj da je beba „pala“. Ako se radi o prvoj trudnoći možete osetiti nešto nalik olakšanju nekoliko nedelja pre nego porođaj počne. Odnosno da se beba spustila. To znači da se beba odmara u karlici. Možete osećati nešto manji pritisak između rebara što znači da ćete lakše dolaziti do vazduha nego ranije.

3217490468_ea6fc97b01_z

Braxton Hicks kontrakcije. Ovo su lažne kontrakcije koje signaliziraju da se porod približio. Nastaju usled pripremanja grlića na sam porođaj. Najsličnije su menstrualnim bolovima, ne dolaze u jednakim razmacima i po tome ćete ih najlakše prepoznati.

Grlić materice se počne menjati. Danima i nedeljama pre samog porođaja konektivno tkivo grlića se omekšava, odnosno postaje tanko, mekše i širi se. Tokom vaginalnog pregleda pred kraj trudnoće, lekar će moći tačno ustanoviti da li se porođaj bliži prema stanju grlića materice.

Sluzni čep i sukrvica. Jedan od najsigurnijih znakova da se porođaj bliži je ispadanje sluznog čepa ili iscedak sa sukrvicom. Mala količina guste sluzi svih devet meseci u stvari služi da zatvori kanal grlića materice. Sluzni čep može ispasti odjednom, ali može se desiti i da primetite pojačanu sekreciju danima ranije. Iscedak može biti prošaran smeđom, crvenom ili roze krvlju. Seksualni odnos ili vaginalni pregled pred kraj trudnoće takođe može pokrenuti iscedak.

Kontrakcije su intenzivne i pojačavaju se. Za razliku od onih lažnih, prave kontrakcije se vremenom pojačavaju, vremenom traju duže, a razmak između njih se skraćuje. To je u stvari znak da se grlić širi i da se vreme porođaja opasno približilo.

Pucanje vodenjaka. Kada kesica napunjena plodovom vodom koja okružuje bebu pukne, to se manifestuje isticanjem vode iz vaginalnog otvora. I bez obzira da li je odmah iscurila veća količina vode ili curi po malo, to je znak da je vreme da zovete babicu ili da krenete u bolnicu. Većina žena pre pucanja vodenjaka oseti i prve kontrakcije, ali može se desiti i da se to desi pre kontrakcija.

16341603045_1f9b30f1d8_z

Šta ako vodenjak pukne, a ne osećate kontrakcije?

Ako voda iscuri bez traga kontrakcija onda su sve prilike da ćete morati ići na indukovani porod jer beba bez plodove vode može zaraditi neku infekciju. U svakom slučaju, obavezno se javite lekaru i spakujte za ostanak u bolnici.

7171163075_8bedf7da10_z

Kako prepoznati prave od lažnih trudova?

Obično nije moguće na prvu prepoznati prave od lažnih trudova jer i oni pravi počinju baš kao lažni. Lažni trudovi su u većini slučajeva neregularni i ne možete pratiti kad počinju kad prestaju. Pravi trudovi s druge strane:

  • Vremenom postaju intenzivniji.
  • Duže traju.
  • Javljaju se u regularnim intervalima.
  • Razmak između trudova se skraćuje.

Ako primetite krvavi iscedak između kontrakcija to je znak kako je porođaj zaista počeo. Prave kontrakcije ćete prepoznati i po tome što ne prolaze i ne popuštaju bez obzira na to kakav položaj zauzmete, da li hodate, sedite ili ležite. S druge strane, kad su u pitanju lažne kontrakcije može se desiti da vam je lakše u nekom određenom položaju.

7346203226_b327cb8c64_z

Kad zvati lekara ili babicu?

  • Vodenjak je pukao i osećate kontrakcije pre navršene 37. nedelje trudnoće.
  • Osećate oticanje plodove vode. Pozovite lekara i objasnite kakv je tačno iscedak.
  • Beba nije aktivna kao ranije.
  • Imate vaginalno krvarenje, konstantan bolu u abdomenu ili povišenu temperaturu.
  • Osećate jaku glavobolju, zamagljen vam je vid, intenzivan bol ili osetljivost u gornjem delu stomaka, abnormalno oticanje ili neke druge znakove preeklampsije. Više o preeklampsiji pročitajte u tekstu “Kako da prepoznate preeklampsiju”.

Svaka trudnoća je drugačija i ne postoji lista simptoma koji mogu pokriti svaku sitnicu, ali ove koje smo mi naveli nikako nemojte ignorisati. Isto tako ako osetite bilo šta neobično, drugačije, nešto što vam čini i najmanju neugodu odmah se posavetujte sa lekarom i nemojte se ustručavati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar