Menu 

Iako vam se možda čini da ćete sigurno znati da vam je porođaj počeo, često se dešava da se trudnice prevare i u bolnicu krenu prerano ili onda kada porođaj još uvek nije počeo. Mi vam danas donosimo prve znakove koji sigurno upućuju na to da je vreme da krenete u bolnicu i da ćete uskoro postati majka.

Ne postoji način da predvidite kada će porod tačno početi, a čak i kad primetite prve znakove to ništa ne mora da znači i dan poroda može biti danima ili čak nedeljama daleko. Telo se za porođaj počne pripremati gotovo mesec dana ranije i zato se mnoge trudnice lako zbune i pomisle da je počelo čak i onda kad nije.

Ovo su samo neki od ranih znakova porođaja na koje treba da obratite pažnju.

Osjećaj da je beba „pala“. Ako se radi o prvoj trudnoći možete osetiti nešto nalik olakšanju nekoliko nedelja pre nego porođaj počne. Odnosno da se beba spustila. To znači da se beba odmara u karlici. Možete osećati nešto manji pritisak između rebara što znači da ćete lakše dolaziti do vazduha nego ranije.

3217490468_ea6fc97b01_z

Braxton Hicks kontrakcije. Ovo su lažne kontrakcije koje signaliziraju da se porod približio. Nastaju usled pripremanja grlića na sam porođaj. Najsličnije su menstrualnim bolovima, ne dolaze u jednakim razmacima i po tome ćete ih najlakše prepoznati.

Grlić materice se počne menjati. Danima i nedeljama pre samog porođaja konektivno tkivo grlića se omekšava, odnosno postaje tanko, mekše i širi se. Tokom vaginalnog pregleda pred kraj trudnoće, lekar će moći tačno ustanoviti da li se porođaj bliži prema stanju grlića materice.

Sluzni čep i sukrvica. Jedan od najsigurnijih znakova da se porođaj bliži je ispadanje sluznog čepa ili iscedak sa sukrvicom. Mala količina guste sluzi svih devet meseci u stvari služi da zatvori kanal grlića materice. Sluzni čep može ispasti odjednom, ali može se desiti i da primetite pojačanu sekreciju danima ranije. Iscedak može biti prošaran smeđom, crvenom ili roze krvlju. Seksualni odnos ili vaginalni pregled pred kraj trudnoće takođe može pokrenuti iscedak.

Kontrakcije su intenzivne i pojačavaju se. Za razliku od onih lažnih, prave kontrakcije se vremenom pojačavaju, vremenom traju duže, a razmak između njih se skraćuje. To je u stvari znak da se grlić širi i da se vreme porođaja opasno približilo.

Pucanje vodenjaka. Kada kesica napunjena plodovom vodom koja okružuje bebu pukne, to se manifestuje isticanjem vode iz vaginalnog otvora. I bez obzira da li je odmah iscurila veća količina vode ili curi po malo, to je znak da je vreme da zovete babicu ili da krenete u bolnicu. Većina žena pre pucanja vodenjaka oseti i prve kontrakcije, ali može se desiti i da se to desi pre kontrakcija.

16341603045_1f9b30f1d8_z

Šta ako vodenjak pukne, a ne osećate kontrakcije?

Ako voda iscuri bez traga kontrakcija onda su sve prilike da ćete morati ići na indukovani porod jer beba bez plodove vode može zaraditi neku infekciju. U svakom slučaju, obavezno se javite lekaru i spakujte za ostanak u bolnici.

7171163075_8bedf7da10_z

Kako prepoznati prave od lažnih trudova?

Obično nije moguće na prvu prepoznati prave od lažnih trudova jer i oni pravi počinju baš kao lažni. Lažni trudovi su u većini slučajeva neregularni i ne možete pratiti kad počinju kad prestaju. Pravi trudovi s druge strane:

  • Vremenom postaju intenzivniji.
  • Duže traju.
  • Javljaju se u regularnim intervalima.
  • Razmak između trudova se skraćuje.

Ako primetite krvavi iscedak između kontrakcija to je znak kako je porođaj zaista počeo. Prave kontrakcije ćete prepoznati i po tome što ne prolaze i ne popuštaju bez obzira na to kakav položaj zauzmete, da li hodate, sedite ili ležite. S druge strane, kad su u pitanju lažne kontrakcije može se desiti da vam je lakše u nekom određenom položaju.

7346203226_b327cb8c64_z

Kad zvati lekara ili babicu?

  • Vodenjak je pukao i osećate kontrakcije pre navršene 37. nedelje trudnoće.
  • Osećate oticanje plodove vode. Pozovite lekara i objasnite kakv je tačno iscedak.
  • Beba nije aktivna kao ranije.
  • Imate vaginalno krvarenje, konstantan bolu u abdomenu ili povišenu temperaturu.
  • Osećate jaku glavobolju, zamagljen vam je vid, intenzivan bol ili osetljivost u gornjem delu stomaka, abnormalno oticanje ili neke druge znakove preeklampsije. Više o preeklampsiji pročitajte u tekstu “Kako da prepoznate preeklampsiju”.

Svaka trudnoća je drugačija i ne postoji lista simptoma koji mogu pokriti svaku sitnicu, ali ove koje smo mi naveli nikako nemojte ignorisati. Isto tako ako osetite bilo šta neobično, drugačije, nešto što vam čini i najmanju neugodu odmah se posavetujte sa lekarom i nemojte se ustručavati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Saznajte

Čini nam se da smo toliko okupirani jesenjim plodovima da smo nepravedno zapostavili voće koje nam je dostupno cele godine. Danas smo za vas odabrali kolač sa bananama.