Menu 

Cimet pored toga što je divan začin, nezamenjiv u kombinaciji sa jabukama i mnogim slatkim jelima je i veoma lekovita biljka.

Cimet je malo stablo poreklom iz Južne Azije, a može se nabaviti u mlevenom obliku i u štapićima.

Za šta je sve dobar?

Cimet sadrži visok nivo antioksidanata, a njegovo ulje ima snažna antibakterijska i antigljivična svojstva. Veoma je dobar izvor magnezijuma, vlakana, gvožđa i kalcijuma i kao takav može da se koristi kao lek za mnoge bolesti kao što su: artritis, povišen holesterol, krvni pritisak, dijabetes tip 2, proliv, podizanje energije i poboljšanje kognitivnih funkcija, zubobolja, loš zadah, glavobolja…

Da biste snizili holesterol jednostavno uzimajte jednu kašiku cimeta u prahu dnevno ili stavite u kafu ili čaj. Dok za zubobolju pomešajte cimet sa medom i stavljajte dobijenu pastu na bolno mesto nekoliko puta u toku dana.

Lek za kašalj

Stavite štapić cimeta u ključalu vodu i ostavite da kuva oko dva minuta. Izvadite štapić, a vodu koristite da napravite bilo koji čaj i pijte ga dva puta dnevno.

Istraživanja su pokazala da cimet sadrži supstancu kumarin koja u velikim količinama može dovesti do oštećenja bubrega i jetre.

Treba biti pažljiv sa upotrebom cimeta u kombinaciji sa aspirinom pošto imaju isto dejstvo protiv zgrušavanja krvi. Takođe treba biti oprezan sa upotrebom većih količina  cimeta za vreme trudnoće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar