Menu 

Jeste li znali da na svetu postoji više od sedam hiljada različitih vrsta jabuka? Zvuči zaista neverovatno posebno kad se setite da smo mi ograničeni na svega nekoliko vrsta koje možemo kupiti u supermarketima i na tržnicama. Donosimo vam savete kako da odaberete pravu vrstu jabuka za vaš recept.

Nisu baš sve jabuke jednako dobre za sve slatke i slane recepte i zato treba da budete pažljivi kada ih kupujete. Mi ćemo vam naravno dati neke male savete koji će vam u tome pomoći.

Pečenje kolača

6732522605_d3141e1edb_z

Kolači sa jabukama i cimetom su sigurno među omiljenima i uglavnom asociraju na detinjstvo, bake i majke. Da bi vam vaši kolači sa jabukama bili savršeni potrebno je da odaberete i pravu vrstu jabuka.

Kad su u pitanju pite, mafini i savijače potrebne su vam jabuke koje dobro podnose temperaturu i neće se u potpunosti raspasti tokom termičke obrade. Naša preporuka za slatka jela su svakako Jonagold i Honeycrisp vrsta jabuka koje su nešto slađe i neđe se pretvoriti u kašu tokom pečenja.

Ukoliko je vašim kolačima potrebna nešto kraća termička obrada onda vam može poslužiti i Fuji ili Gala sorte jabuka, obe savršene za slatka jela jer su nešto slađe.

Za soseve od jabuka

Ukoliko želite napraviti sos od jabuka potrebna vam je sorta koja ima divnu teksturu, a najbolji izbor je svakako Jonathan, čija tekstura je mekana, a ukus pomalo kiselkast. Empire sorta je hrskava i slatka dok je Macintosh nekako pikantna i suptilna, ali jako ukusna. Sve tri sorte će biti savršene za pripremu sosa od jabuka.

Jabuke i meso

Ako želite upariti jabuke i meso treba da budete posebno pažljivi jer od sorte jabuke zavisi hoće li vaše jelo bit senzacionalno ili potpuni promašaj. Najbolje sorte jabuke koje savršeno pašu uz meso su svakako Zlatni delicious i Jonagold, a posebno se slažu sa svinjetinom i pačetinom.

jabuke2

Sveže grickalice

Kad je u pitanju konzumiranje svežih jabuka tu ne treba ništa posebno da birate osim da pratite sopstveni ukus. Ako volite sočne i hrskave jabuke odaberite Honeycris ili Jonagold, ali će sasvim dobro poslužiti i Gala, Fuji te Braeburn.

Jabuke su svakako jedna od najzdravijih namirnica i trudite se da ih koristite što više na što više načina.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar