Menu 

Svako od nas ima neki notes ili svesku u koju upisuje recepte, ali oni se gomilaju, dodajemo ih bez reda i onda dobijemo “kupus sveščicu” kao kod neurednog đaka.

Naučite da organizujete recepte na nove načine. Koju god od ovih opcija odaberete važno je da ponovo ne napravite “nered”.

Na stari način

Većina nas se oslanja i dalje na dobre stare sveske i posebne knjižice za zapisivanje recepata. Dovedite ih u red. Čuvajte ih u posebnoj kutiji, neke koje češće koristite prepišite u nove sveske, a sve one papiriće – recepte koje ste iskinuli iz magazina, koje ste zapisali na papiru, koji su vam ostali od mame ili bake povežite u posebnu svesku. Nabavite mašinicu za bušenje papira, izbušite i pripremite svoje razbacane recepte i sve ih spakujte u fasciklu sa perforacijom (možete je kupiti u knjižarama među kancelarijskim materijalom). Nove recepte (bilo da su ručno napisani, iskinuti iz magazina ili isprintani sa interneta) posle samo dodajete kolekciji.

notes receptiTakođe, redati ih možete u malu ukrasnu kutiju, ali trebali biste biti vrlo pedantni da održite red. Recepte možete čuvati i u starom foto albumu – samo ih isprinatajte (ili napišite na papiru) u veličini fotografija i ubacite na mesta namenjena za slike.

Poredajte ih kao u kuvaru – od predjela do deserata i pića. (Tako uradite i ako koristite fasciklu sa perforacijom.

Poželjno je da insertujete i komad običnog papira na kome ćete dopisivati na kojoj stranici se nalazi neki recept – tako da se možete bolje snaći.

Notese i sveščice okačite najbolje na vešalicu sa štipaljkama, pa okačite na zgodno mesto u kuhinji gde mutite kolač ili pripremate ručak.

notes za recepte 2

Računar i internet

Na internetu postoje alati, stranice poput Google Drive, Evernote, OneNote gde možete čuvati svoje dokumente, pa tako i recepte. (Za to možete koristiti čak i Dropbox folder). Pronađite recept, sačuvajte ga u wordu ili PDF formatu, pa čuvajte na nekom od ponuđenih alata.

Postoji čak i nekoliko online servisa namenjenih baš za čuvanje recepeta (SousChef, Paprika, Big Oven) gde možete na svom profilu beležiti sve recepte koje pronađete online, a možete ih posle čitati i putem telefona.

recepti na telefonu

Pinterest je, takođe, jedan od najboljih servisa za čuvanje recepeta. Otvorite svoj profil (možete i preko Facebook naloga) i u posebnim folderima čuvajte (pinujte) sve recepte koje pronađete na internetu. Čak možete podeliti recepte na slana jela, čorbe, letnje recepete i deserte.

Možete i otvoriti svoj blog. Sasvim je jednostavno i besplatno i na njemu kačiti i čuvati tuđe i dodavati svoje recepte. Uvežite se i sa drugim kulinarskim blogerima i otkrijte potpuno novi svet fenomenalnih ukusa i majstorija.

Kako vi organizujete i čuvate svoje recepte?

Sviđa nam se
Autor
http://lifepressmagazin.com/wp-admin/post.php?post=78282&action=edit
Datum
Ime
Oragnizacija recepta
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar