Menu 

Znate li šta je gremolata, tradicionalni italijanski začin bez koga je njihova kuhinja nezamisliva? Mi smo tu da vam otkrijemo sve tajne ovog začina.

Gremolata je dodatak jelu koji spaja omiljene italijanske začine u jedan. To je divan, osvežavajući spoj peršuna, belog luka i limunove korice. Iako se može okarakterisati i kao začin i kao prilog, gremolata se najčešće koristi kao onaj poslednji dodir na jelima koji im daje posebnu notu.

Ovaj začin možete koristiti za gotovo sve vrste slanih jela, njime možete marinirati meso i ribu ili ga jednostavno posuti po pečenom krompiru ili grilovanom povrću. Posebno se dobro slaže sa šparglama, a nećete pogrešiti ni ako ga dodate u umake za testeninu.

Sve što vam je potrebno da napravite ovaj začin jeste beli luk, peršun i limunova korica, količine sastojaka odredite prema vašem ukusu.

Za početak sitno iseckajte peršun, što sitnije možete, a zatim izribajte čenove luka na sitno rende, izmešajte, pa dodajte sitno naribanu limunovu koricu.

 

Za gremolatu se ne preporučuje korištenje električnih seckalica, jer svi sastojci treba da zadrže svoju teksturu, ne želite dobiti pastu.

gremolata

Napomena: klasična gremolata sadrži samo ova tri sastojka, ali vi naravno možete eksperimentisati, dodati malo bosiljka, narandžine korice…

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar