Menu 

Čini se da nema ništa lakše od običnog zamrzavanja namirnica. Ali, da li je baš tako? Saznajte kako da na najbolji način zamrznete voće.

Naravno, vi možete samo da ga operete, stavite u vrećice i ubacite u zamrzivač. Ali, sa još par jednostavnih koraka dobićete voće, čija su blagotvorna svojstva i ukus najbolje sačuvani.

Naravno, ne možete uspešno svo voće zamrznuti. Recimo, dinje i lubenice nisu baš najidealnije za ovu vrstu čuvanja namirnica. Najbolje ih je za zimnicu pripremiti na druge načine (jedan od predloga ćete naći u tekstu – Slatko i žele od lubenice).

Priprema

Za zamrzavanje koristite najsvežije i najzdravije voće, jer ćete tako sačuvati i najviše njihovih nutritivnih vrednosti. Ako ostavite namirnice da stoje par dana pre pakovanja one će iz dana u dan gubiti vitamine i nutrijente. Biće sve podložnije kvarenju. Najbolje bi bilo da imate vakuum pakericu. Pripremite i jabukovo sirće ili sveži limunov sok i vodu.

Pakovanje

Voće je najbolje obraditi kratko pre pakovanja. Stavite veliku šerpu sa vodom na šporet da uskuva. U drugoj posudi pomešajte 1 kašiku jabukovog sirćeta (ili limunovog soka) i 1 litru vode. Potrebno je da voće potpite kratko u ovoj mešavini. Neke voćkice, poput grožđa, jagoda, rabarbare, kupina i brusnica nije potrebno potapati u ovoj mešavini. Ovaj proces je, ustvari, potreban da se ne bi izgubila boja kod voća kao što su jabuke, breskve i kruške.

Voće pripremite, očistite, izrežite na kriškice. Potopite ih u mešavini jabukovog sirćeta (ili limunovog soka) i vode na minut ili dva. Vadite ih iz te mešavine i šupljikavom kašikom spuštajte u kipuću vodu. Ostavite oko 2 minuta da se kuva, pa vadite i slažite u posude. Ako želite sada možete dodti i šećer i cimet (posebno ako pakujete jabuke za pitu).

Stavljajte 4 do 6 šolja komadića voća u vrećicu i zatvorite je uz pomoć vakuum pakerice. Ako nemate pakericu tudite se da pre zatvaranja kese istisnete što više vazduha iz nje.

Nije preporučljivo da stavljate više pakovanja odjednom u zamrzivač, posebno ne vrećicu preko vrećice. Na taj način će se voće teže zamrznuti, a možete tako i sniziti temperaturu u zamrzivaču, što svakako ne želite. Pročitajte i Kako da najbolje sačuvate sušeno voće.

Sviđa nam se
Autor
Kako da pravilno zamrznete voće
Datum
Ime
Zamrzavanje i pakovanje voća
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar