Menu 

Jedna mala nevina greška može dovesti do katastrofe i vaše će jelo propasti. Pročitajte koje su to najčešće greške prilikom pripremanja jela i kako ih sprečiti.

Niste pročitali recept do kraja

Ovo je jedna od najčešćih grešaka u kuvanju. Krenete da pratite recept od početka i onda shvatite da ste najverovatnije sve upropastili. Zato ne žurite. Sedite mirno, prostudirajte recept, uživite se u ulogu kuvara. Pripremite sve što vam treba i onda krenite u kulinarsku avanturu.

Prepravljanje recepta

“Odokativni” recepti su luksuz iskusnih kuvarica. Ako ste početnik u kuvanju i niste dobro savladali šta se može sa čim zameniti i u kojim količinama, onda i nije vreme da sami kreirate recepte. Možete dobiti, na kraju, obično nejestivo testo.

Testenina i gužva

Ne gurajte sve u tepsiju, posudu ili šerpu odjednom. Rađe kuvajte u etapama, jer biste mogli “ubiti” ukuse i sokove. Takođe, kada kuvate testeninu pazite da stavite dovoljno vode da se kuva i u dovoljno velikoj šerpi. Zato se ne plašite vode. Naravno, ne trebate ni preterivati, ali je bolje da i kada dinstate nešto imate dovoljno tečnosti, vode, sosa, nego da je jelo suvo i da zagoreva.

Nedovoljno zagrejano ulje

Znate šta se dešava ako izlijete jaja u nedovoljno zagrejan tiganj – lepe se za dno i ukus im nije baš bajan, a da ne govorimo o propalom omletu. Slično je i sa drugim jelima, posebno ribom i drugim mesom, koje će se samo zalepiti i tako poluskuvano zapeći na dnu tignja. Užas, zar ne? Zato nikada ne zaboravljajte da zagrejete ulje, ali ne čekajte ni da se počne pušiti. Najbolje je da, recimo, nekoliko minuta zagrejavate sam tiganj ili šerpu, pa tek kada se posuda malo zagrejala dodajete ulje. (To ne važi za neprijanjajuće tave, od kojih neke mogu da ispuste štetne toksine ako ih zagrejavate bez ulja ili masnoća).

Problem sa začinima

Ako koristite suve začine umesto svežih u istim količinama vaše jelo može postati prezačinjeno. Trebate znati da neke biljke, poput bosiljka i peršuna, gube nešto od svog ukusa kada ih osušite, a, s druge strane, origano i estragon imaju mnogo intenzivniji ukus kada su suvi.

Šta uraditi? Kada su u pitanju biljke jakog mirisa, koristite manju količinu sušene biljke u odnosu na svežu. Ako u receptu piše da trebate staviti 1 kašiku sveže naseckane biljke vi stavite 1/3 kašike suve. Za blaže suve biljke, možete dodati više. Probavajte jelo češće, ako niste sigurni.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar