Menu 

Mnogi roditelji se i danas dvoume – da li je spavanje sa bebom preporučljivo i sigurno? Saznajte šta kažu stručnjaci i zašto su mišljena tako podeljena.

Iako su mišljenja u nekim slučajevima podeljena, većina stručnjaka se slaže da ne stavljate bebu da spava sa vama u istom krevetu dok ne napuni bar 3 meseca ili 6 meseci.

mama i beba u istom krevetu 1Različiti stavovi

Sve je češća praksa da roditelji stavljaju bebu da spava sa njima u krevetu. Većina ih to radi zbog želje za što većom bliskošću sa bebom ili da olakšaju ustajanje noću, buđenje bebe i dojenje.

Naučnici upozoravaju roditelje da ovu praksu izbegavaju, posebno jer je dokazano da je sindrom iznenadne dojenačke smrti za pet puta češći ako beba deli krevet sa roditeljima. Jedno drugo američko istraživanje pokazalo je da su bebe koje spavaju same podložnije stresu, dok one, koje spavaju sa roditeljima imaju više imunoloških dobrobiti i od dojenja (dojene su dvostruko češće od beba koje spavaju same).

Ipak, svi se slažu u jednom – ne stavljajte bebu da spava sa vama dok ne napuni 3 meseca, drugi ističu da to treba pomeriti dok beba ne napuni 6 meseci.

Zašto se smatra da nije sigurno

beba u kolevci roditelji spavajuVećinom, roditelji nisu tako pažljivi kako misle. Uz to teža posteljina, lošiji san roditelja (zbog podsvesne pažnje da ne naude detetu), hrkanje, jače disanje, duvanski dim i alkohol nikako nisu pogodno “disajno okruženje” za bebicu.

Preporučuje se svakako da beba spava u istoj sobi sa vama, ali u svom krevecu. Tako joj neće biti ni prevruće ni prehledno, a i smanjuje se rizik od iznenadne dojenačke smrti.

Naravno, mnogo toga ćete sebi olakšati ako bebu donesete u krevet (ovo posebno važi za mame), ali druge majke ističu da im nije teško u početnom periodu ustajati i hraniti bebu. Naravno, na vama je da odlučite da li ćete kolevku izignorisati, ali stručnjaci upozoravaju da beba ne bi smela spavati sa vama ako: vaš partner puši, ako je beba prerano rođena ili je imala malu porođajnu težinu, ako je vaš partner konzumirao alkohol (lekove ili droge), ako ste izrazito umorni i ako imate poremećaje u spavanju, …

Mnogi pedijatri smatraju da je u svakom slučaju (čak i ako ništa od navedenog nije slučaj kod vas) sigurnije da bebu ostavite da spava u kolevci u istoj sobi sa vama. Ovo se posebno ističe ako je beba mlađa od tri meseca.

Ako i dalje želite bebu pored sebe…?

Ipak ste odlučili da beba spava sa vama? Lakše vam je tako da je podojite noću? Onda morate paziti na sledeće:

 • spavanje sa bebom 22Neka je dušek na vašem krevetu tvrđi
 • Beba se može ugušiti u premekanim dušecima, pod pretoplim i teškim pokrivačima.
 • Pazite kako je krevet postavljen – ne želite nikakve rupe, otvore, razmake u koje beba može da upadne ili da spadne s kreveta. (Rizik od pada sa kreveta je najveći od 3. do 10. meseca bebinog života).
 • Neka su pokrivači lagani i što tanji
 • Ne koristite jorgane i često tokom noći proveravajte da li je bebina glava otkrivena
 • Nikada ne spavajte na sofi ili kauču sa bebom
 • Ne spavajte sa bebom na krevetima sa duplim dušecima (između koji beba može da se zaglavi) ili na vodenim ili premekanim krevetima
 • Bebu oblačite laganije za spavanje (između roditelja je dosta toplije nego u krevecu)
 • Ne stavljajte bebu sa drugim malim detetom da spava sa vama
 • Nikada ne ostavljajte bebu samu u krevetu
 • Ne stavljajte bebu da spava na jastucima
 • Možete je držati da spava u spužvastim korpicama – kada spava sama u krevetu
 • Najbolja opcija je što veći bračni krevet

Šta kažu roditelji

Tu su mišljenja tek strogo podeljena. Jedni smatraju da je to sasvim dobro (iako priznaju da su imali problema da posle dete odviknu od spavanja u bračnom krevetu), dok drugi tvrde da, bez obzira na “ova ili ona” naučna istraživanja (kojih ima mnogo i često budu suprostavljena) detetu nije mesto u roditeljskom krevetu.

mama i beba spavaju u istom krevetu 1

Većina ih smatra da treba naći sredinu – da dete treba da spava u svom krevecu, blizu vas, ali ne isključivo sa vama i među vama. Iako majke mogu da garantuju za svoj instinkt, za partnera baš i ne mogu. Takođe, smatraju da bebu treba povremeno donositi u krevet među roditelje, na kratko maženje, uspavljivanje, ušuškavanje, ali da je posle treba premestiti u krevetac.

Šta vi mislite? Gde je bebi mesto? Da li ste vi spavali sa svojim mališanom?

Pročitajte i tekst Prvi porođaj – kako da vas beba ne izmori.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar