Menu 

Kad dobijete bebu sigurno ćete proći kroz neke faze koje neće biti ni malo jednostavne, od potpune neispavanosti, fizičkog i psihičkog bola, pa sve do neopisive sreće.

Prvi dani, odnosno meseci sa novorođenčetom su zaista dragoceni iako su uglavnom propraćeni nesanicom i stresom pa se novopečeni roditelji obično osećaju zbunjeno, umorni su i nervozni jer ne znaju šta ih je snašlo. Dobra vest je da ma koliko situacija izgledala bezizlazno, sve će proći, a sve te neprospavane neoći ćete brzo zaboraviti. Verujte nam na reč.

Evo koje su to stresne faze za koje roditelji obično misle kako nikad neće proći, a zaborave se za tren oka, jer je život sa bebom jedna avantura i svakog dana se dešava nešto novo i uzbudljivo.

10712324786_4645020edc_z

Manjak sna. Ovo je ono očito, sa čim se susreće velika većina roditelja. Stručnjaci kažu da nećete nikada zaboraviti koliko ste bili umorni, ali ćete potpuno zaboraviti sam osećaj tog umora. Imajte na umu da će jednu noć, nenajavljeno vaša beba prespavati celu noć i to će biti kraj vaše neispavanosti, ali će vam se bioritam promeniti zauvek i prilagoditi bebi. To je opet neka druga priča.

Oporavak od poroda. Bez obzira na to da li ste rodili vaginalnim putem ili carskim rezom, oporavak od poroda je prilično bolan, ali briga o maloj bebi jednostano vam ne dozvoljava da u tom trenutku previše mislite o tome. Oporavak od poroda može trajati prilično dugo posebno ako je bilo nekih komplikaciju, ukoliko ste imali epiziotomiju ili carski rez, ali verujte nam nakon mesec dana provedenih sa bebom više jednostavno nećete pričati o tome.

Grčevi.  Sigurno jedna od stresnijih faza svih mladih roditelja. Zna se desiti da beba mesecima plače non-stop, a najvažnije je da prihvatite kako su kolici bezopasni i kako će proći čim se probavni trakt bebe razvije. S vremenom ćete se čak i navići na tačno vreme kad počinju i kad prestaju, ali jedno je sigurno nakon par meseci nećete se sećati te faze.

11893876083_2ffaa04ebe_z

Totalna dezorijentacija. Nepisano je pravilo da novopečene mame nisu oštroumne kao što su bile pre trudnoće i sa sigurnošću vam možemo reći da se mali broj toga zaista seća. To uopšte nečudi jer majčinstvo je nešto potpuno novo, ikustvo na koje vas ništa ne može pripremiti i zato je zbunjenost sasvim normalna nuspojava. Pokušajte se što bolje organizovati, pisati bilješke, nameštati podsetnike na pametnom telefonu da što manje zaboravljate. Dobra vest je da ćete se vratitit na svoje čim prihvatite i naviknete na novi život i obaveze.

Sigurno su vam to mnogi rekli, ali bez obzira na to koliko se teško čini i bez obzira što izgleda kao da nikada neće proći, verujte nam proći će i sve ove faze zaboravićete brzinom munje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar