Menu 

Popustili ste tužnim pogledima, treptanjem okicama, molbama i ipak odlučili nabaviti štene vašim klincima? Pre nego se odlučite na ovaj, ne tako mali, korak obavezno pročitajte šta vas to očekuje dolaskom novog, čupavog člana u porodicu.

Dakle, spremni ste. Nabavili ste korpu, povodac, smislili ime, ali… Da li ste znali da je pas dodatno opterećenje za vaš kućni budžet, da vrši nuždu po kući i upropaštava nameštaj?

Strpljenje

Za početak, kad budete išli po štene obavezno sa sobom povedite nekoga, a u auto stavite stare peškire preko sedala, jer štencima uglavnom pozli tokom prve vožnje autom, pa može doći do nezgode.

Upoznajte štene sa svakom prostorijom u kući i obezbedite mu mirno mesto za spavanje. U početku, izvodite ga napolje na svakih sat/dva vremena dok se ne nauči sam da traži da ide napolje kad mu je sila.

Dobre navike

Kada štene dovedete kući pričekajte da se malo prilagodi na novi prostor, pre nego mu ponudite hranu. Iscrpite ga igrom i odlaskom napolje pre nego se spremite na spavanje.

Normalno je da prvih nekoliko noći čujete cviljenje i zavijanje, ali ako ne prestane sat vremena nakon gašenja svetla moraćete ga još malo prošetati. Ako se cviljenje nastavi odvedite vaše štene kod veterinara da se uverite da je zdravo.

Trošak

Spremite se da potrošite popriličnu količinu novca za vašeg novog ljubimca, tu su veterinari, posebna hrana, igračke, posude za hranu, sredstva za higijenu i još štošta.

 Dresura

Ako se štene ne socijalizuje, izvodi među ljude i druge pse, može veoma lako izrasti u agresivnog ili sramežljivog i nesigurnog psa.

Najbolje bi bilo, ako ste u mogućnosti platiti vašem psu profesionalnu dresuru, ali kao i ljudima i psima treba što više aktivnosti i druženja.

Negujte mentalno zdravlje svog psa

Psima nije dovoljno samo par puta u toku dana da mu bacite štap ili da ga pomazite. Psima je potrebno da mu pričate i posvećujete mu pažnju kao i svakom živom biću.

By: Russ

By: Russ

 

Psi se linjaju, smrde i prljaju

Ako sve ovo niste u stanju obezbediti vašem psu na dnevnoj bazi možda bi trebalo još jednom da razmislite i objasnite vašoj deci da štenci nisu igračke nego živa bića.

Na kraju pripremite se na osećaj krivice kada psa ostavljate samog kod kuće. Ako mu posvetite pažnju računajte na doživotnog prijatelja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar