Menu 

Porodicu treba negovati, povezivati. Nekada je to bilo kraj ognjišta, kada majka kao kvočka priziva piliće, a danas je tu mnoštvo novih načina. A sa njima čak možete pomoći i drugima.

Osećaj da činite dobru stvar je svakom čoveku bitan, a kada pokazujete svoje pozitivne osobe timski, sa porodicom – e to je ključan momenat. Kada sa vašom porodicom prođete kroz neke velike događaje, kada izađete kao pobednici, timski, iz nedaća, kada timski učinite dobro delo učinićete vašu porodicu jačom i odnosi među članovima porodice će se uveliko popraviti. Svi ćete imati više razumevanja jedni za druge.

porodicaLjubaznost

Morate prvo krenuti iz svog doma. Razgovarajte sa decom, sa drugim ukućanima, dogovorite se da vam predstoji, recimo jedan mesec, gde su svi obavezni da budu ljubazni. Recimo, odredite da svaki dan svako od vas mora učiniti bar tri ljubazne i lepe stvari svakom članu porodice. I morate naučiti reći hvala. Već nakon par dana osetićete koliko je to ustvari dobra stvar i kako vas to čini sretnima. Posle vam neće trebati da vam neko kaže ili naredi da to morate, samo ćete se pitati: kako se dogodilo da su ljudi zaboravili ovu tako divnu, jednostavnu stvar – ljubaznost.

Životinje

Ne kaže se bez razloga: ko voli životinje, voli i ljude. Učite svoju decu, podsećajte druge članove porodice da su životinje bitne. Uključite porodicu u akciju zbrinjavanja napuštenih životinja, volontirajte u nekom udruženju za zaštitu životinja, dovedite novog krznastog, pufnastog člana porodice.

Humanost na delu

Odredite one dane u mesecu koji su zaduženi za humanitarni rad. Uključite sve članove porodice da, recimo, tokom sedmice prikupljaju hranu za javnu kuhinju. Na kraju sedmice sve pripremite zajedno, napravite sendviče ili drugu hranu i zajednički to odnesite u javnu kuhinju.

Sitne usluge

Mnogi od nas su, na žalost, zaboravili kako je to divan osećaj kada pomognete nekome, kada učinite uslugu. Mislite na druge ljude, bez obzira u kakvoj frci ili gužvi bili. Ukoliko svaki dan prolazite kraj nekog starijeg čoveka, koji radi neki težak posao, stanite jedan dan. Donesite mu kafu. Kupite mu sendvič, neki mafin. I vi i taj čovek ćete se osećati bolje. Zamislite svet u kome bi svako od nas ponekad učinio tako malu i, na prvi pogled, beznačajnu stvar.

porodicaDrvo

Zajednička porodična briga za kućnog ljubimca je divna stvar, ali to možete preneti i na biljke. Neka vaš zadatak bude da ovog leta zajednički brinete o vrtu, cilj vam je da vrt buja uprkos vrućinama. Razgovarajte, razmenite ideje i naučite kako da vi, kao porodica, sačuvate vrt, da ga proširite, ulepšate.

Zajednički trenuci

Obezbedite svaki dan obavezne porodične trenutke. Sat vremena za porodicu je stvar koja je obavezna. Popijte zajednički limunadu, igrajte društvene igre, organizujte se i pomozite komšiji, odredite dan kada ćete obradovati najstarije ukućane, razmislite kako ih možete usrećiti, planirajte zajednički izlet, razgovarajte o problemima i pokušajte da zajedno nađete rešenje.

Vaš dom će se pretvorirti u veselu oazu mira i razumevanja. Nije teško – samo malo više osmeha, malo više ljubaznosti i mnogo razumevanja.

Pročitajte i 9 saveta za zdravu i aktivnu porodicu.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Jelena

    Izuzetno dobri saveti, hvala.

Napišite komentar