Menu 

U drugom tromesečju grčevi u nogama javljaju se kod većine trudnica. Naravno, to nije ništa strašno, ali može biti bolno i uznemirujuće. Evo šta možete poduzeti.

Vaš doktor će vas na to verovatno upozoriti i propisati da uzimate dodatno magnezijum, ali postoje načini i da sami sebi pomognete da savladate grčeve, koji neke trudnice u većem delu trudnoće bude i noću.

Nije tačno utvrđeno zašto trudnice imaju češće grčeve u nogama. Moguće je da je to zbog većeg pritiska na noge (jer kako trudnoća odmiče grčevi se javljaju češće). Takođe to može biti izazvano pristiskom koji materica koja se širi vrši na krvne sudove, koji vraćaju krv iz nogu ka srcu.

U svakom slučaju možete ih očekivati u drugom tromesečju, a učestaliji će biti kako stomak bude rastao.

Da ih sprečite

trudnica na stolici na ljuljanje

Da biste sprečili ili bar umanjili pojavu grčeva možete slediti neke smernice, koje mogu biti od pomoći: izbegavajte da dugo stojite ili da sedite prekrštenih nogu; istežite mišiće u listovima tokom dana i par puta pred polazak na spavanje; rotirajte zglobove na nogama i mrdajte prstima na stopalima povremeno kada sedite; šetajte bar 15- minuta svaki dan (ako vam doktor ne savetuje drugačije); izbegavajte premor; spavajte i odmarajte ležeći na levoj strani; pijte dovoljno tečnosti; tuširajte se toplom vodom (po mogućnosti uz pomoć masažnog tuša) duže i masirajte noge.

Prema nekim istraživanjima suplementui magnezijuma mogu biti od pomoći uz uzmanje prenatalnih vitamina. Mada, neka druga istraživanja su ukazivala na to da dodaci magnezijuma nemaju nikakav učinak na ublažavanje grčeva. Ipak, ako vam ih doktor propiše, poslušajte ga.

Takođe, savetuje se i uzimanje dodatnog kalcijuma, mada ni to nije potvrđeno da pomaže. Naravno, nedostatak kalcijuma može dovesti do pojave grčeva, ali dodatno uzimanje (ako vam nije potrebno) verovatno neće imati nikakvog učinka.

Ono što vam može pomoći je svakako aktivnost. Šetajte, plivajte ili radite lagane vežbe za trudnice. Imajte samo na umu da premor nije dozvoljen. Pravite pauze kada god osetite da ste se premorili.

Hranite se zdravo. Uključite hranu koja sadrži magnezijum, poput datula i suvih smokava, zeleniša, jabuka; koja sadrži kalcijum – mlečni proizvodi, semenke suncokreta, losos, mahunarke; koja sadrži vitamin C – narandže, klementine, grejp, krompir, paradajz, …

trudnica na kucu

Uvrstite što više povrća u ishranu, jedite voćne salate, naseckano povrće sa sirom i maslinovim uljem – to vam svakako može pomoći da smanjite grčeve u nogama.

Smanjite unos soli, crvenog mesa, obrađene hrane i gaziranih sokova.

trudnica grc u noziA kako ih ublažiti

Ako vas uhvati grč odmah istegnite mišić, ma kako bolno bilo – prvo petu, pa lagano rukama pomerajte prste prema licu. Izdržite početnu bol i grč će nestati. Možete nakon toga uzeti bocu sa toplom vodom i sa njom masirajte mišiće. Ako je grč zahvatio stopalo spustite bocu na pod i nogom prelazite preko nje pomerajući je gore-dole. Pred spavanje razgibajte prste i zglobove kružnim pokretima i masažom. Pijte što više vode – oko 1,5 litru.

Pomoć možete potražiti i u aromaterapiji. Masirajte delove podložne grčevima uljem kamilice (bezbedna je u trudnoći – pročitajte i Aromaterapija i eterična ulja u trudnoći). Najbolje je da dve kapi ovog ulja pomešate sa 1 kašičicom ulja semenki grožđica i sa tim trljate bolna mesta. Kamilica, inače, ublažava grčeve i upale. Nekim ženama je pomoglo i da na nogama drže topli peškir pokvašen jačim čajem od kamilice.

Ako su grčevi uprkos svemu što ste probali idalje jaki i česti konsultujte se sa lekarom, posebno ako primetite oticanje, crvenilo, mekoću i pojačanu toplotu na mestima gde se javljaju grčevi. Ugrušci u krvi su retki, ali mogu biti češći u trudnoći i zato se obavezno u slučaju pojave ovih simptoma posavetujte sa doktorom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar