Menu 

Svaka trudnica je više puta tokom trudnoće čula da je normalan broj kilograma koji treba da dobijemo tokom trudnoće između 10 i 15 kilograma, pa opet većina trudnica ne uspeva ostati u tom krugu nego nakupi i više. Ali, šta je s trudnicama koje pate od poremaćaja u ishrani?

Za trudnice koje pate od poremećaja u ishrani borba sa kilogramima nije samo mali problem već borba za život.

Priča o Holly

Holly Griffith je mlada majka dvoje dece koja na svom blogu sa velikim brojem čitalaca deli svoja iskustva i emocije koje jedna majka proživljava. Ona se u svojim tekstovima često pita ima li dovoljno ljubavi za dvoje dece i donosi li dobre odluke kad je njeno majčinstvo u pitanju i često deli mnogo zdravih, uglavnom bez glutena, recepata.

Ipak, Holly nije samo obična majka i žena, Holly je anoreksična.

Ona je bila toliko hrabra da sa celim svetom podeli i opiše svoju borbu sa anoreksijom sa kojom se bori od svoje osme godine, a članak o njoj izašao je u britanskom časopisu Mail Online dok je još bila trudna sa drugim detetom.

Ova priča pokrenula je mnoga pitanja vezana sa trudnice koje boluju od poremećaja u prehrani, a ima ih, nažalost, mnogo.

Holly je u pomenutom članku opisala sve probleme koji su je pratili tokom prve trudnoće jer je beba bila previše krupna za njeno krhko telo što je dovelo do pucanja rebara što je pretilo da dovede do otkazivanja pluća pa su doktori morali indukovati porod u 37-oj nedelji trudnoće.

Brojke kažu da u Sjedinjenim Američkim Državama ima oko neverovatnih sedam miliona žena koje pate od neke vrste poremećaja u ishrani, a oni obično nastaju u detinjstvu. Za žene koje imaju ove poremećaje trudnoća predstavlja poseban test za njihov organizam. Inače, žene sa ovim problemima obično imaju velike poteškoće da ostanu u drugom stanju (posebno one sa anoreksijom), ali kad do trudnoće dođe rizici su poprilični:

 • Prevremeni porođaj
 • Mala telesna težina novorođenčeta
 • Mrtvorođenče
 • Povećan rizik od carskog reza
 • Umanjen rast fetusa
 • Problemi sa disanjem
 • Problemi sa probavom
 • Komplikacije tokom poroda
 • Depresija
 • Spontani pobačaj
 • Preeklampsija i povišen krvni pritisak
 • Povećan rizik od postporođajne depresije
 • Male šanse za dojenje

Stručnjaci tvrde da i pored poremećaja u ishrani žene na svet mogu doneti zdravu bebu samo ako za vreme trudnoće dobiju zdravu telesnu težinu.

Holly je u intervjuima koje je dala za mnoge medije širom sveta skrenula pažnju na borbu anoreksičnih trudnica. Ona je rekla da je svakodnevno osećala krivicu zbog toga što je jela i zbog kilograma koje je dobijala. To osećaju gotove sve trudnice, ali sa anoreksijom to dostiže sasvim jedan drugi nivo.

Na svu sreću, Holly je rodila dvoje zdrave dece i njena borba sa anoreksijom je sve uspešnija, a svoju priču je podelila ne bi li potakla druge trudnice i majke širom sveta sa istim problemom da otvoreno pričaju o svemu.

„Anoreksija je opustošila moj život, opustošila je moj um i moje telo. Uništila mi je mnoge veze i mogućnosti, a moju porodicu provela kroz pakao. Bez obzira na sav napredak koji sam postigla i dalje se borim.

I onda pomislim na sve majke i one koje to treba da postanu koje su u istoj situaciji. Na svo osuđivanje i stigmu sa kojom sam se ja susrela i bojim se za njih… Strah od osude sprečava ljude da potraže pomoć, strah od toga da bi vam mogli uzeti dete, da bi vas mogli proglasiti sebičnom i lošom majkom.

Želela sam pokazati da možete tražiti pomoć, da se ne morate plašiti i da možete imati zdravu i srećnu decu uprkos bici koju vodite sa poremećajem u prehrani. Želela sam pokazati da je moguće“, napisala je Holly na svom blogu nakon što je njena priča postala poznata širom sveta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar