Menu 

Naravno da postoji mnoštvo hemijskih preparata sa kojima možete izbeliti vaš veš, ali, da li ste znali da to možete uraditi na prirodan način. Pokušajte.

Vaš beli veš morate prati odvojeno od druge odeće i to na višim temperaturama. Manje stvari poput maramica, čarapa ili jastučnica mogu biti izbeljene tako što ih otkuvate na šporetu u smesi vrele vode i kriški limuna. Prvo pomešate vodu i limun, sačekajte da smesa prokuva, isključite šporet i potopite taknine na, bar, sat vremena. Nakon toga, prerite veš kao i obično u veš mašini. Čarape će dobiti bleštavu belinu ukoliko ih stavite u lanenu vrećicu sa nekoliko kora limuna pre pranja u veš mašini.

Izbeliti ga možete i sa razblaženim sirćetom ili pola šolje boraksa, koje dodajete na 4 litre vode prilikom pranja veša u veš mašini.

Na isti način koristite i sodu bikarbonu. Pola šolje ovog praha uspite u veš mašinu, uz prašak za veš i perite na visokoj temperaturi. A možete i kombinovati sirće i sodu za bolji efekat.

Kao dobar izbeljivač neke žene koriste prašak za pecivo. Potrebno je samo da ga stavite, pre pranja, sa praškom za veš u istu pregradu u mašini.

A na sve to, najbolje je veš sušiti na suncu (prirodnom izbeljivaču) i blagom povetarcu.

Kliknite i saznajte neke stvari o pranju veša koje možda niste znali.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Ivan

    Koliko ja znam, beli ves koji se susi na direktnom suncu vremenom pozuti, tako da o izbeljivackom efektu sunca nema ni govora. Pre cete izbeliti ves ako ga okacite na zicu u toku ledenih zimskih dana. Kad su soda bikarbona, prasak za pecivo, sirce itd. u pitanju, sve su to besmislice jer necete postici efekat. Isprobacu i ovo sa limunom, da vidim da li mi je bar na neki nacin koristilo citanje ovog clanka.

Napišite komentar