Menu 

Neugodni mirisi iz odvoda mogu biti prava muka. Međutim, nećete ih spriječiti samo čišćenjem odvoda, ova mirisna tabletica, koju možete napraviti sami, je baš zgodno rješenje.

A što je najbolje, dok se tuširate širi se mirisna para, koja vam može pomoći da olakšate prehladu, “otčepite” nos, da se opustite. Potrebno je samo da ih stavite u vašu kadu ili tuš kabinu, kraj odvoda ili, nakon tuširanja, na sam odvod da neutrališete eventualne neugodne mirise, koji bi mogli da dolaze iz cijevi.

A kako da ih napravite?

U potpunosti je jednostavno. Potrebno vam je: soda bikarbona, voda i eterična ulja (lavanda, eukaliptus i ruzmarin). Koristite i kalup za mafine i papirne korpice za mafine.

mirisne odvodeU posudu stavite sodu bikarbonu (2 do 3 šolje), lagano dodavajte vodu (kašiku po kašiku) dok ne dobijete gustu pastu. Dodajte 15 kapi svakog eteričnog ulja. U kalup za mafine stavite papirne korpice i sipajte smjesu. Ostavite tako da stoji 12 do 18 sati. Možete ih i lagano sušiti u rerni.

mirisne odvodeKada su gotove, izvadite ih iz papirnih korpica i stavite u kadu, tuš kabinu, pa i umivaonik. Ove tabletice će se lagano topiti i otpuštati ugodne mirise, a eukaliptus vam, čak, može pomoći kod prehlada, da prodišete, da se opustite.

Ukoliko ne dobijete iz prvog pokušaja sapuniće i niste vični odokativnim metodama, onda koristite jednu trećinu šolje vode na punu šolju sode bikarbone. Sve pecite u kalupu za mafine 20 minuta na 170C. Tek kada budu “pečeni”, dodajte po nekoliko kapi eteričnih ulja na svaki. Po tuširanju otopiće vam se, otprilike, jedna trećina sapunića.

Sapuniće možete čuvati u teglicama, plastičnim posudicama ili zapakovati u ukrasni papir i pokloniti.

Pročitajte i kako da napravite Mirisne kuglice za kupku.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar