Menu 

Iako vam se na prvu ne čini možda značajnom masaža stomaka može biti vrlo važna za probavu. A što je najbolje možete je obaviti sami. Mi ćemo vam pokazati kako.

Lagano masiranje stomaka može ublažiti blagu bol i poboljšati probavu. Zanimljivo je i da sa ovim masažama možete, uz redovno vežbanje i pravilnu ishranu, brže smanjiti i salo koje se nagomilalo oko stomačića.

Masažu biste trebali obavljati nekoliko sati posle jela ili odmah ujutro na prazan stomak. Najbolje je da ležite na podu na joga dušeku. Prvo dišite lagano i opustite se.

Četkanje

Proces počnite sa nežnim suvim četkanjem stomaka laganim pokretima od donjeg stomaka prema grudima, pa kružnim. Na ovaj način ćete podstaći cirkulaciju i “probuditi” kožu i pripremiti je na masažu. (O suvom četkanju pročitajte u tekstu – ).

Masaža slepog creva

Slepo crevo je početni deo debelog creva. Obično se nalazi u donjem delu stomaka, s desne strane, blizu zdelice (u desnoj bedernoj jami). Pronaćićete ga iznad desne bedrene kosti, u desno od pupka. Stavite palac na pupak, a mali prst na kuk, spustite srednji prst na stomak i on će vam pokazati gde se slepo crevo nalazi. Stavite ruku preko ruke i masirajte kružnim pokretima lagano pritišćući područje oko slepog creva na stomaku.

Širenje masaže

Proširite kružnu masažu (u smeru kazaljke na satu) na celi stomak. Lagano pritiskajte i masirajte stomak od donjeg dela do mesta ispod rebara i oko pupka. Umesto kružnih pokreta par minuta smenjujte dlan za dlanom pritišćući lagano stomak i pomeraujći ruke od donjeg dela prema prsima.

Prstima pritisnite delove stomaka sa leve i desne strane odmah ispod rebara. Lagano masirajte taj deo i pritišćite. Na ovaj način ćete se rešiti gasova.

Ostaje vam sada još samo da uradite lagane vežbe rastezanja stomačnih mišića. Okrećite kukove levo i desno u polu-ležećem položaju (podupirući se rukama).

Lezite mirno još par sekundi i dišite lagano. Nakon toga možete uraditi tek par minuta vežbi ili samo rastezanje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar