Menu 

Od davnina, drvo masline simbolizuje zdravlje i bogatstvo. U hrišćanstvu ono znači predstavlja, a grančica masline se koristi u mnogim verskim ritualima.

By: OliBac

By: OliBac

Još su stari Grci mazali tela maslinovim uljem nazivajući ga „tečnim zlatom“. Upotrebljavalo se u Aziji, Bliskom istoku i na Mediteranu još pre 6.000 godina, a tako je i dan danas. Maslinovo ulje je neizbežno kad su u pitanju tretmani za poboljšanje zdravlja ili pak oni za lepotu.

Kosa

Svrab glave i perut mogu biti veoma neugodna pojava, a i ružno izgleda. Povremeno napravite jednostavan tretman sa maslinovim uljem koji će vas rešiti peruti i ovlažiti kožu gave.

Zagrejte nekoliko mililitara maslinovog ulja na laganoj vatri, utrljajte toplo maslinovo ulje na kosu i kožu glave, koristeći vatu. Zatim, dobro iščetkajte kosu, uvijte u peškir i držite tako oko pola sata, zatim operite kosu šamponom protiv peruti.

Koža

Maslinovo ulje je antioksidant koji vam pomaže da kožu održite hidriranom i zdravom štiteći je od vetra i hladnoće.

Prema rečima dermatologa maslinovo ulje je od velike važnosti za čuvanje kože od isušivanja.

Dodajte par kapi esencijalnog ulja od lavande u 10 mililitara maslinovog ulja. Čuvajte u staklenoj flašici da bi dugo ostalo sveže i dobro protresite svaki put pre nego utrljate na ruke ili noge. Maslinovo ulje je veoma masno i izbegavjte da ga koristite na licu ukoliko ga ne pomešate u razmeri 1:1 sa nekim organskim losionom za kožu.

Koristite ga za masažu ekstremiteta, ramena, abdomena i leđa. Pustite da koža upije ulje i da se osuši pre nego obučete garderobu.

Ishrana

Mononezasićene masti pomažu održati dobar rad srca i mozga. Dodajte jednu kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja u prelive za salatu ili jednostavno preko bilo kojeg jela, hleba ili povrća.

Zamenite nezdrave masti kao što su margarin i maslac, maslinovim uljem. Mononezasićene masti pomažu da spustite nivo holesterola u krvi.

Narodni lekovi

U narodnoj medicini maslinovo ulje se koristilo za uvobolju. Jednostavno nakapate nekoliko kapi ulja na komadić vate, a zatim vatu stavite u bolno uvo, ali ne preduboko da je kasnije ne možete izvaditi. Na svaka 2-3 sata izvadite vatu i zamenite je novom dok bol ne prestane. Ovo je posebno delotvorno zimi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Saznajte

Uzimanje lekova za vreme dojenja svoje bebe može biti posebno stresna odluka za sve mame posebno u vreme gripa i prehlade. Piši! Širi dalje!