Menu 

Iako su proteini od velike važnosti za opšte zdravlje organizma, ne treba da budete opsednuti njima, ni u kom slučaju. Proteini jesu neophodni organizmu da bi normalno funkcionisao, ali treba da znate da nisu baš svi proteini jednako građeni. Neki su zdraviji od drugih.

Mi vam danas donosimo listu namirnica bogatih proteinima koje bi trebalo da izbegavate u širokom luku jer nikako nisu dobre za vaše zdravlje.

Svinjetina. Kad je u pitanju meso koje se u našim krajevima možda i najviše koristi, ono je dobar izvor proteina, ali samo pojedini delovi i to od životinje koja je uzgajana na određeni način. Svinje se danas uzgajaju na zaista grozne načine i većina tog mesa je bogata brojnim virusima i hemikalijama. Meso koje je zdrav izvor proteina je ono uzgojeno na sasvim organski način. Ako volite svinjetinu trebalo bi da je kupujete od malih proizvođača za koje znate kako su tu životinju držali u dobrim uslovima i da su je hranili samo organskom hranom.

#162P23

Kikirki. Jedna od omiljenih grickalica širom sveta lako može biti zaražena kancerogenom plesni koja se zove i aflatoksin, a nama je dobro poznata pošto je pre nekoliko godina pronađena u mleku određenih proizvođača. Ova plesan se stvara tokom stajanja, a čak i ako je  kikiriki iz potpuno organskog uzgoja ona se može pojaviti. Aflatoksin je supstanca koaj izaziva upale i zato bi bilo dobro da kikirki zamenite bademima ili orasima.

2351628831_aee497fdb6_z

Prerađena soja. Ovo je sigurno omiljeni izvor proteina kad su u pitanju vegani ili vegetarijanci, ali stručnjaci kažu da to nije baš najzdravija opcija jer ti proteini nastaju tokom visoko hemijskog procesa što znači da ga vi ne možete obaviti sami u svom domu. Nefermentisani proizvodi od soje sadrže neke antinutrijente kao što je fitinska kiselina koja loše utiče na probavu i nutritivnost i vodi do nedostatka minerala u organizmu. To znači da tofu, sojino mleko i sirevi nisu toliko zdravi kao što je jogurt od sojinog mleka zato što njega dobijamo fermantacijom. Fermentacija je proces koji oslobađa mnoštvo nutrijenata i zato koristite takve proizvode među kojima je i tempeh.

6286049371_de665acf39_z

Mesne prerađevine. Pre nekoliko dana kao bomba je odjeknula objava Svetske zdravstvene organizacije koja tvrdi da su mesne prerađevine kancerogene i da bi ih trebalo što manje konzumirati, a danas vam otkrivamo da one nisu i najsretniji izvor proteina. Naime, mesne prerađevine zaista sadrže mnoštvo konzervanasa, aditiva i nitrata koje zaista loše utiču na zdravlje i opšte stanje organizma. Mnoga istraživanja su pokazala da konzumacijom mesnih prerađevina povećavate rizik od kancerogenih obolenja što nas ponovno vodi do one vesti. Ali, da vas bar malo utešimo ovo se uglavnom odnosi na suvomesnate proizvode koji se prave u fabrikama i koji su tretirrani raznim aditivima i hormonima. Mesne prerađevine od organski uzgojenih životinja, koje se pripremaju na tradicionalan način nisu toliko loše za zdravlje i ako ih koristite u umerenim količinama, naravno da ne treba da ih se odričete u potpunosti.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Lidija

    U pravu ste sasvim, najbolje su domace mesne preradjevine i proizvodi, i najbolje je znati uzgajivaca. Dodala bih na listu i fetu po supermarketima koja se pravi od ko zna kakve biljne masti.

Napišite komentar

Zdravlje

Netolerancija na laktozu nije toliko retka pojava koliko se to misli. Pročitajte kako da prepoznate netoleranciju na laktozu kod svoje bebe. Piši! Širi dalje!