Menu 

Eterična ulja su potpuno prirodni preparati koji su u većini slučajeva veoma dobri za naše zdravlje, ali naravno postoje i slučajevi kad to i nije baš tako. Otkrivamo vam kako to eterična ulja mogu štetiti vašem zdravlju.

U poslednje vreme eterična ulja se preporučuju za lečenje ili bar pomoć pri lečenju mnoštva bolesti od migrene do ekcema. Pre nego počnete koristiti eterična ulja treba da pripazite na nekoliko veoma bitnih faktora.

Promena boje kože, opekotine i rane

Neka eterična ulja mogu uzrokovati opekotine od sunca. Ulja nipošto nemojte stavljati na kožu ako planirate da se sunčate ili posetite solarijum jer može doći do diskoloracije kože. Fotosenzitivna ulja su: bergamot, limun, limeta, kumin.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-bergamot-essential-oil-isolated-white-image27867283

Opasna za bebe i trudnice

Trudnice, dojilje i male bebe bi sa velikim oprezom trebalo tretirati eteričnim uljima. U njhovom slučaju sva eterična ulja koja se koriste bi trebalo da budu razblažena vodom ili nekim drugim uljem kao što su kokosovo. Kad je u pitanju eterično ulje ruzmarina ili lavande njega trudnice uopšte ne bi trebalo da upotrebljavaju čak ni u razblaženom obliku. Kad su u pitanju bebe mlađe od godine dana, ne preporučuje se upotreba nikakvih eteričnih ulja.
Trudnice bi posebno trebalo da izbegavaju ulja žalfije, estragona i zimzelena.

Iritacija kože i svrab

Samo jedna kap eteričnog ulja peperminta može vas rešiti glavobolje, ali u isto vreme može izazvati ozbiljnu iritaciju kože. Eterična ulja koja na kožu treba nanositi sa posebnim oprezom jer mogu izazvati iritacije su ulja limunske trave, cimeta, citronele i lovora.

Opasna za male životinje

Eterična ulja ne treba upotrebljavati na životinjama ni u kom slučaju osim ako su u pitanju velike žvotinje poput konja.

Opasna ako imate određene bolesti

Samo udisanje eteričnih ulja može izazvati nuspojave ako već patite od određenih bolesti. Eterična ulja ne bi trebalo da koriste oni koji imaju astmu i probleme sa srcem osim ako odlazite na aromaterapiju koju vrši obučeni terapeut.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-essential-oil-mint-health-beauty-image42779586

Postoje ljudi koji duboko veruju u lekovita svojstva eteričnih ulja i nemali broj ih čah uzima oralnim putem, ali mi vam preporučujemo da to nipošto ne pokušavate. Pojedine vrste ulja mogu izazvati, trovanje, spontani pobačaj kod trudnica pa lčak i smrt.

Nemojte se plašiti da koristite eterična ulja, ali ih koristite sa određenom dozom opreza. Dobro pročitajte sastav eteričnog ulja koje koristite i posavetujte se sa srtručnim licem.

Članak
Naslov
Kako eterična ulja mogu štetiti vašem zdravlju
Opis
Eterična ulja su potpuno prirodni preparati koji su u većini slučajeva veoma dobri za naše zdravlje, ali naravno postoje i slučajevi kad to i nije baš tako. Otkrivamo vam kako to eterična ulja mogu štetiti vašem zdravlju.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ekolozi se već godinama bore protiv distrubucije flaširane vode i to ne samo iz ekoloških razloga. Plastičnih flaša se treba čuvati, posebno ako su dugo bile izložene suncu. Piši! Širi dalje!