Menu 

Tokom trudnoće većina žena koja odlazi na redovne kontrole kod ginekologa suočava se i sa raznim testiranjima i vađenjem nalaza ne bi li se što verodostojnije utvrdilo da se beba pravilno razvija. Iako su ovo rutinski testovi mnoge trudnice ih iz straha odbijaju raditi. Ima li mesta za brigu?

Mnogo puta su nam rekli kako trudnoća nije bolest, ali bez obzira na to tokom trudnoće se susrećemo sa čestim odlascima lekaru i podvrgavaju nas raznim rutinskim testovima koji na vreme mogu otkriti i pokazati čak i najmanji problem. I upravo iz tog razloga su prenatalna nega i redovni odlasci na kontrole od velike važnosti.

Bez obzira na sve navedeno postoje žene koje odbijaju raditi razna testiranja bez preke potrebe misleći da na taj način ugrožavaju bebu. Zašto je to tako?

Rutinski testovi – zašto su važni

Kad sazante da ste u drugom stanju vaš lekar će vam prvo preporučiti da izvadite krv i to su testovi na koje manje-više sve trudnice pristaju. Vađenje i testiranje krvi je od velike važnosti jer se traži određivanje krvne grupe i traženje antitela koja u pojedinim slučajevima mogu napasti bebinu krv i dovesti do spontanog pobačaja. Drugi veoma važan razlog zbog koga se zahteva vađenje krvi jeste prebrojavanje krvnih zrnaca da se isključi mogućnost anemije buduće majke, jer kod majki sa manjkom crvenih zrnaca opskrbljenost posteljice kiseonikom takođe može biti manja.

Pored redovne krvne slike u prvom ili drugom tromesečju se radi dabl i tripl skeniranje putem kojeg se traže genetski problemi, a ukoliko postoji osnova (godine majke, oca, genetske predispozicije) lekar vam može preporučiti da uradite i amniocentezu.

Ginekološki pregled grlića materice

Pred sami kraj trudnoće ginekolog obično vaginalnim putem pregledava grlić materice da bi utvrdio da li se trudnica počela otvarati. Čak i u slučaju da vam lekar kaže da ste se počeli otvarati to nikako ne mora da znači da je porod počeo. Bez obzira na ovaj pregled vaš lekar vam ne može tačno reći kada će porod početi i ovo je jedan od onih, slobodno možemo reći, nepotrebnih pregleda, od kojeg možete imati više štete nego koristi jer može dovesti do infekcije, prevremene rupture membrana i još mnogo drugih neželjenih posledica. Vaš ginekolg vas može uputiti da ovaj pregled neće promeniti apsolutno ništa, ali obaviće ga ako vi želite znati da li se otvarate ili ne.

pregledi

Preveliki broj testova

Mnoge trudnice smatraju da su tokom trudnoće podvrgnute prevelikom broju testiranja, vađenju nalaza, odlazaka lekaru. Većina mladih majki će vam potvrditi da su sa svakim novim nalazom i testiranjem doživljavale novi stres. Čak i kad su vrednosti na prvom nalazu u granicama normale lekari mogu zahtevati da uradite i drugi, treći „samo da budete sigurni“. Kad svemu tome dodate čekanje u laboratorijama i lekarskim oridinacijama, ne možemo, a da se ne zapitamo nije li to zaista previše?

Važnost pripreme

S druge strane ne možemo ne spomenuti da većina tih testova koji se rade još u ranom stadijumu trudnoće mogu otkriti mnoge anomalije i probleme sa razvojem bebe što mladim roditeljima može obezbediti vreme da se pripreme na sve izazove koji ih očekuju.

Ono što je važno, a što želimo napomenuti jeste da svi testovi koje vam vaš lekar preporuči nisu obavezni i vi svesno možete da odbijete da ih uradite. Pre bilo kakve odluke raspitajte se da li je baš taj test neophodan, šta će tačno pokazati i šta se može desiti ukoliko ga odbijete uraditi. Sve je stvar dobre komunikacije između vas i vašeg lekara koji vam vodi trudnoću. Pročitajte i “Razvoj bebe u majčinom stomaku po nedeljama trudnoće”.

Dabl, tripl i kvadripl testovi

U poslednjih nekoliko godina svaka trudnica obavezna je da napravi i posebne nalaze putem krvi pomoću kojih se otkrivaju moguće anomalije fetusa u najranijem stadijumu trudnoće. Ti testovi sigurno su vam poznati pod nazivima „dabl i tripl“ testovi. Iako su se ranije trudnice starije od 35 godina slale na obavljanje ovih testova jer su one pod većim rizikom da rode bebu sa Daunovim sindromom, danas gotovo sve trudnice bez obzira na broj godina obavljaju ove testove.

Između 12 i 14 nedelje trudnoće obično se obavlja ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje koliki je nabor na vratu ploda i da li se razvila nosna kost, a pored toga procenjuje se i koliki je rizik od Daunovog sindroma. Lekari preporučuju tačno nedelju dana nakon tog pregleda da se izvadi i nalaz krvi što u kombinaciji sa ultrazvukom čini dabl test.

U zavisnosti od rezultata dabl testa lekar može zakazati i triple test koji se običo radi između 14 i 20 nedelje trudnoće. Pomoću dabl testa se mere vrednosti dva hormonska markera AFP i hCG dok se tripl testom pored ova dva meri i vrednost uE3. Rezultatima ovih testova se kasnije dodaju  drugi parametri poput starosti majke, gojaznosti, dijabetes, insulinska rezistencija, a na posletku se izračunava ukupan rizik za bebu, ako uopšte postoji.

Pouzdanost ovih testova zavisi od perioda trudnoće u kom se obavljaju. Na primer, dabl test koji se obavlja između 15 i 20, nedelje trudnoće je pouzdan do 65 odsto, a danas postoje dabl testovi koji se vrše u 12. nedelji trudnoće i oni su pouzdani gotovo 80 odsto. Kad je u pitanju tripl test on je pouzdan između 75-78 odsto ukoliko se vrši između 15. i 20. nedelje trudnoće.

U poslednje vreme postoji i kvadripl test koji pored nivoa već pomenuta tri hormona meri i četvrtu vrednost inhibina A, a njegova pouzdanost je čak 90 odsto ukoliko se obavi do 20. nedelje trudnoće. Ovi testovi ne daju dijagnostičke već statističke vrednosti. Oni samo mogu pokazati da postoji mogućnost problema. Ako rezultati testa nisu dobri to nikako ne znači da sa bebom nešto nije u redu i još uvek nema mesta za brigu. Nakon zabrinjavajućih rezultata ovih testova lekar šalje trudnice na amnicenetezu ili biopsiju horizonskih čupica pomoću kojih će se tačno utvrditi da li nešto nije u redu.

Amniocenteza

amnio2

Amniocenteza je test koji se obavlja u trudnoći i pomoću kojeg se u ranom stadijumu trudnoće dobijaju veoma važne informacije vezane za rast i razvoj ploda. Danas vam otkrivamo sve što ste hteli da znate o amniocentezi.

Tokom trudnoće fetus je okružen amniotičkom tečnošću nalik vodi koja sadrži žive ćelije kože fetusa i ostale supstance poput alfa-fetoproteina  koje nam daju odgovore na mnoga pitanja. Proces amniocentoze podrazumeva uzimanje uzorka amniotičke vode nad kojom se vrše mnogi testovi.

Obavlja se tako što se uz pomoć velike igle, kroz stomak trudnice, iz materice, uzima uzorak amniotičke tečnosti. Tečnost se nakon toga odnosi u laboratoriju, a nad njome se mogu vršiti razni testovi u zavisnosti od genetskog rizika za obolenja.

Zašto se vrši amnioceneteza?

U većini slučajeva amniocenteza se obavlja ne bi li se u ranom stadijumu otkrili genetski poremećaji poput Daunovog sindroma ili abnormalnosti hromozoma.

Pošto proces amniocenteze nosi minimalne rizike po zdravlje majke i bebe uglavnom se preporučujue trudnicama koje nose određeni rizik od genetskih obolenja kao i kod:

 • Trudnica sa nepravilnim ultrazvučnim nalazom
 • Trudnica koje u porodici imaju slučajeve urođenih mana
 • Trudnica koje već imaju dete sa urođenom manom
 • Trudnica koje su starije od 35 godina
 • Amniocenteza ne može otkriti sve urođene mane, ali one koje otkriva sa sigurnošću su:
 • Daunov sindrom
 • Anemiju srpastih ćelija
 • Cističnu fibrozu
 • Mišićnu distrofiju
 • Tai-Sach i slične bolesti

Amniocenteza takođe može otkriti određene defekte neuralne cevi, bolesti u kojima se kičmeni stub ne razvija pravilno. Pošto se u isto vreme sa postupkom amnicenteze obavlja i ultrazvučni pregled moguće je otkriti i rascep usne, nepca ili srčane mane.

Ipak postoje bolesti koje se ne mogu otkriti niti amniocentezom niti ultrazvukom.

Ako idete na amnicentezu možete pitati i da vam se otkrije pol bebe jer je to jedan od najpreciznijih načina.

Ukoliko vam vaš lekar koji vodi trudnoću preporuči aminocentezu, postupak bi trebalo da se obavi između 15. i 18. nedelje trudnoće, a preciznost ovog postupka je neverovatnih 99,4 odsto. Tehnički problemi za vreme obavljanja procedure su jedina prepreka da dobijete tačne rezultate ovog testa, a to uključuje nedovoljan uzorak amniotičke tečnosti ili nemogućnost uzgoja ćelija iz uzorka u laboratoriji.

Rizici

Ono što zanima svaku trudnicu koja razmišlja o amnicentezi su svakako rizici koje ona nosi. Postoji 1 odsto šanse da amnicenteza uzrokuje spontani pobačaj, povredi majku ili bebu ili uzrokuje infekciju. Ukoliko vam lekar predloži ovaj postupak, nakon što vam objasni sve rizike, benficije i proceduru vi ćete sami dlučiti da li želite da se ovaj test obavi ili ne.

Nakon amniocenteze je najbolje mirovati taj dan, opuštati se i ne raditi fizički zahtevne poslove i ne podizati ništa teže od 10 kilograma čak i ako su u pitanju deca. Dan nakon procedure možete se vratiti svojim svakodnevnim obavezama osim ako vam lekar nije drugačije savetovao.

Ako nakon postupka primetite vaginalni iscedak, krvarenje ili abdominalne grčeve obavezno se javite svom ginekologu.

pregledi6

Ultrazvučni pregledi u trudnoći

Sve trudnice jedva čekaju kada će putem ultrazvuka moći videti šta radi njihova bebica u materici, kojeg je pola i da li su svi prstići na broj. Otkrivamo vam sve što treba da znate kad su u pitanju ultrazvučni pregledi u trudnoći.

Prenatalni ultrazvučni pregled koristi visoko frekventne zvučne talase potpuno nečujne ljudskom uhu koji se prenose preko stomaka putem uređaja koji se zove transuktor, a koji nam omogućava da vidimo unutrašnjost abdomena.

Tokom trudnoće ultrazvuk se koristi da vidimo slike bebe, amionske kese, posteljice i jajnika. Većina urođenih mana i anatomskih abnormalnosti su vidljivi putem ultrazvuka.

Većina pregleda ultrazvukom se vrši površinski preko stomaka uz pomoć gela koji služi kao provodnik da bismo dobili što bolji kvalitet slike. Isto tako postoji transvaginalni ultrazvuk što je alternativna procedura kada se ultrazvuk u obliku cevi stavlja u vaginalni kanal. Ovakav ultrazvuk daje bolji kvalitet slike, ali to nije uobičajena procedura i koristi se uglavnom u ranom stadijumu trudnoće da bi se dobila jasnija slika materice i jajnika. Često se koristi za utvrđivanje tačnog termina i koliko je trudnica zapravo trudna.

Da li je ultrazvučni pregled potpuno siguran?

Naučna istraživanja su pokazala da ultrazvuk nije štetan i da ne nosi nikakve štetne posledice po trudnicu ili bebu. Ultrazvuk ne koristi radijaciju kao rendgen.

pregledi5

Koliko pregleda je potrebno tokom trudnoće

Ne računajući prvi pregled kojim se utvrđuje trudnoća, tokom perioda drugog stanja neophodna su tri detaljna ultrazvučna pregleda.  Nakon utvrđivanja trudnoće prvi obavezan pregled je između 12. i 14. nedelje kada se pregledava detaljna anatomija ploda, da li plod ima nosnu kost, meri se ugao između gornje vilice i čela kao i protok krvi kroz krvne sudove u jetri.

Drugi, verovatno najvažniji pregled je između 20. i 24. nedelje trudnoće kada se posebna pažna posvećuje izgledu lica ploda, ekstremitetima i kičmenom stubu.

Treći obavezan pregled se vrši između 30 i 32 nedelje kada se beba meri, gleda da li pravilno napreduje, koliko je teška, ima li dovoljno plodove vode i ponovno se proverava anatomija. Ultrazvučni pregledi se na zahtev majke mogu raditi i češće posebno ako za to ima medicinskih razloga.

Ultrazvučni pregled u ranoj trudnoći se obavlja da bi se ustanovila:

 • Višestruka trudnoća
 • Tačan termin poroda
 • U kasnijoj trudnoći ultrazvukom se određuje:
 • Zdravlje bebe
 • Položaj posteljice
 • Količina amnionske tečnosti oko bebe
 • Položaj bebe
 • Bebina težina

Šta su 3D i 4D ultrazvuk?

Tehnologija je uveliko napredovala i na ovom polju tako da danas imamo 3D i 4D ultrazvuk koji nam daje trodimenzionalni prikaz fetusa. Oštrina ovog prikaza je jednaka fotografiji i veoma je korisna za utvrđivanje urođenih mana ili abnormalnosti. 3D i 4D ultrazvuk ima isti uticaj na bebu i majku kao i 2D, odnosno nema štetnog uticaja.

ultrazvuk

Kako se pripremiti za ultrazvučni pregled?

Za ultrazvuk nisu potrebne neke posebne pripreme, ali neki lekari zahtevaju da pre pregleda popijete 4-6 čaša vode da mehur bude pun što će pomoći da lekar bolje vidi bebu na ultrazvuku.

U nekim ustanovama možete dobiti i video zapis vaše bebe u stomaku, a obično se dobijaju one nama poprilično nejasne sličice.

Pre obavljanja pregleda lekar će vam na stomak istisnuti malu količinu gela koji služi kao provodnik. Ovaj gel ne šteti koži i ne ostavljja mrlje na odeći.

Nakon toga malim uređajem koji se zove transdukter lekar nežno prelazi preko abdomena. Transdukter šalje visoko-frekventne zvučne talase u vaše telo što reflektuje unutrašnje strukture uključujući i vašu bebu. Zvučni talasi ili eho koji se reflektuje nazad prima transdukter koji ih transformiše u sliku na monitoru.

Tokom ultrazvučnog pregleda nećete osetiti nikakvu neugodnost. Detaljnije o ovome pročitajte u tekstu “Sve što treba da znate o ultrazvučnim pregledima u trudnoći” u kome možete saznati šta se u kom periodu trudnoće tačno posmatra putem ultrazvuka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar