Menu 

Prenetalni ultrazvučni pregled je neinvazivna dijagnostika koja pomoću zvučnih talasa kreira vizuelnu sliku bebe, posteljice i materice kao i karličnih organa u stomaku za vreme trudnoće. Pomoću ultrazvuka, lekar koji prati trudnoću dobija veoma važne informacije o napretku trudnoće i zdravlju vaše bebe. Mi vam danas otkrivamo sve što treba da zante o ultrazvučnim pregledima.

Tokom pregleda, lekar ili tehničar prenosi zvukove talasa visoke frekvencije kroz matericu koji se odbijaju od bebu, a računar nakon toga pretvara eho zvukove u slike koje otkrivaju oblik, pokrete i položaj vaše bebe. Lekar tokom pregleda koristi i ručni aparat koji se zove dopler da bi bolje poslušao otkucaje srca vaše bebe.

Tokom ranog stadijuma trudnoće, između šeste i desete nedelje trudnoćepomoću ultrazvuka se može utvrditi koliko je fetus stari i tačan datuma termina, neki lekari čekaju sa takvim predviđanjima do 16. Ili 20. nedelje kada se na ultrazvuku može videti i pol bebe, ukoliko želite znati pre samog poroda.

Pored redovnih pregleda, ultrazvuk može biti i deo genetskih testova, nuhalnog testa translucence, horionskih resica ili amniocenteze. Ultrazvučni pregled se obavlja na bilo koji znak da postoji neki problem sa trudnoćom, a ako imate dijabetes ili patite od hipertenzije, na ultrazvuk ćete morati češće nego ostale trudnice koje nemaju takvih problema.

Zašto su ultrazvučni pregledi važni tokom prvog tromesečja trudnoće

Većina lekara rutinski zakazuje pregled u najranijem stadijumu trudnoće između 6 i 9 nedelje da bi utvrdili termin poroda, ali postoje lekari koji ultrazvuk ovako rano zakazuju samo ako sumnjaju ne neke neželjene situacije. Među kojima su:

ultrazvuk4

Spontani pobačaj. Ako postoji vaginalno krvarenje u ranom stadijumu trudnoće lekar će verovatno posumnjati na spontani pobačaj i zakazaće vam ultrazvučni pregled da bi se uverio da li je sa fetusom sve u najboljem redu. Bebino srce treba biti jasno vidljivo već oko šeste nedelje trudnoće, a ako se otkucaji srca vide i nakon sedme nedelje šanse da ćete održati trudnoću su veće od 97 odsto uprkos krvarenju. Ako se pak otkucaji u tom trenutku ne čuju nemojte odmah očajavati, jer postoji mogućnost da je vaš menstrualni ciklus nešto duži i da zato lekar nije mogao odrediti tačan datum začeća. Pročitajte tekst “Rani simptomi pobačaja”.

Etopijska ili molarna trudnoća. Vaginalno krvarenje pored nekih drugih simptoma može ukazivati na etopijsku ili molarnu trudnoću.  Kad su u pitanju ove komplikacije, posebno etopijska trudnoća embrion se u većini slučajeva ne nalazi u materici i lekar putem ultrazvuka pokušava utvrditi gde se ebrion nalazi. Kod molarne trudnoće se obično ustanovi da je posteljica abnormalnog oblika, a fetus nije vidljiv. Putem ultrazvuka će se u tom slučaju na mestu gde bi trebalo da bude fetus videti oblik nalik malom grozdu. Više o molarnoj trudnoći možete pročitati u tekstu “Znate li šta je to molarna trudnoća”.

Neodređena gestacijska starost. Ako trudnica nije sigurna kojeg tačno datuma je počela poslednja menstruacija ili koliko joj inače traje menstrualni ciklus, lekar će verovatno zakazati ultrazvučni pregled sa 6 ili 7 nedelja trudoće da bi tačno odredio u kom je stadijumu trudnoća. Pošto su fetusi u ranom stadijumu trudnoće uglavnom jednake veličine, lekar da bi utvrdio tačan stadijum posebnu pažnju obraća na određene mere kao što je vrh bebine glave i na taj način određuje termin sa mogućim odstupanjima za 3-4 dana.

Višetruka gestacija. Ako su mere prilično velike ili ako se trudnica podvrgla vantelesoj oplodnji, lekar će tokom prvih pregleda posebnu pažnju obratiti na mogućnost višestrukih trudnoća, koje su u tim slučajevima česte. Sve što vas zanima o vantelesnoj oplodnji pročitajte “Vantelesna oplodnja – sve što treba da znate”.

ultrazvuk6

Koje informacije saznajemo putem ultrazvuka tokom drugog tromesečja

Za vreme tipičnog ultrazvučnog pregleda tokom drugog tromesečja trudnoće vaš lekar će proveriti sledeće stavke:

Otkucaje bebinog srca. Da bi se uverio da je sve u najboljem redu, lekar će izmeriti koliko ima otkucaja srca u minuti.

Mere bebe. Postoji nekoliko glavnih mera koje lekar uzima da bi se uverio kako je sve u najboljem redu. Za početak gleda se promer bebine lobanje, zatim dužina butne kosti, inače njaduže kosti u telu, a zatim abdomena i bešike da bi se videlo da li veličina odgovara stadijumu trudnoće u kom se nalazite. Ako za vreme pregleda lekar zaključi da beba izgleda manje ili veće za dve nedelje od stvarnog stadijuma trudnoće, verovatno će vam u skorije vreme zakazati još jedan pregled.

Proverava se da li u materici postoji više fetusa. Do drugog tromesečja trudnoće sigurno ćete već znati ako je vaša trudnoća blizanačka. U prvom tromesečju se mere trudnice obično uduplaju i u tom trenutku se gleda postoji li samo jedan ili više fetusa.

Položaj posteljice. Ako posteljica prekriva grlić materice to može uzrokovati kravrenje kasnije u trudnoći. Ako lekar na vreme otkrije ovo stanje verovatno će vas naručiti za pregled u trećem tromesečju da bi se uverio da li posteljica još uvek prekriva grlić. U svakom slučaju ne paničite samo 20 odsto ovih slučajeva koji se detetktuju pre 20. nedelje izazovu komplikacije tokom poroda.

Količina amniotske tečnosti. Ako se putem ultrazvuka utvrdi da imate previše ili premalo amniotske tečnosti to može predstavljati problem, a lekar će verovatno pratiti vaše stanje nešto češće i redovnije.

Fizičke abnormalnosti. Tokom svakog ultrazvuka se pažljivo prati osnovna anatomija bebe uključujući glavu, vrat, grudi, srce, kičmu, želudac, bubrege, bešiku, ruke, noge i naravno pupčanu vrpcu da bi bili sigurni kako se sve razvija kako bi trebalo. Ako rezultati dabl ili tripl testa kojima trudnica treba da se podvrgne bude određene sumnje, lekar će zakazati ultrazvuk da bi detaljnije potražio znakove nekih abnormalnosti ili Daunovog sindroma.

Pol bebe. Ako želite pre porođaja saznati kog pola je vaša beba to ćete moći između 16 i 20 nedelje trudnoće osim ako se beba krije pa rukom sakriva genitalije koje lekar neće moći videti putem ultrazvuka. U pojedinim slučajevima veoma je važno da lekar ranije otkrije pol bebe posebno ako postoji rizik od kongenitalnih stanja. Ako pka ni u kom slučaju ne želite znati da li nosite dečaka ili devojčicu to obavezno recite lekaru pre nego što pregled počne da vam ne bi slučajno pokvario iznenađenje.

ultrazvuk3

Ultrazvučni pregledi tokom poslednjeg tromesečja trudnoće

Najčešći razlozi zbog kojih se ultrazvučni pregledi obavljaju i tokom trećeg tromesečja trudnoće su:

Da se utvrdi uzrok vaginalnog krvarenja. Krvarenje nakon druge polovine trudnoće može ukazivati na neke probleme sa posteljicom, a putem ultrazvuka lekar tačno može utvrditi o čemu je zapravo reč.

Da se proveri kako se beba razvija. U kasnijem stadijumu trudnoće ako postoji bilo koja sumnja da se beba ne razvija kako treba lekar će vam verovatno zakazati seriju pregleda da bi se pratio razvoj bebe. U tom slučaju posebno će obratiti pažnju na mere obima glave, butne kosti kao i razmaka u srednjem delu tela.

Nivo amniotske tečnosti. Tokom trećeg tromesečja se nivo aminiotske tečnosti meri na svakom pregledu, a ako se utvrdi da je iam previše ili premalo, onda će vam lekar zakazati seriju pregleda da bi se svaka promena uočila na vreme.

Da bi se proverilo opšte stanje bebe. Ako patite od dijabetesa, hipertenzije ili ste preneli preko termina, lekar će ultrazvučnim pregledima proveriti bebine pokrete, disanje kao i količinu amniotske tečnosti.

Da se utvrdi da li je carski rez pravi izbor za vas. Ako je beba previše velika za vašu konstituciju, što se takođe utvrđuje ultrazvučnim pregledima ili ako je beba nameštena u krivi položaj za porođaj u tom slučaj će vam lekar zakazati carski rez da ne bi došlo do neželjenih komplikacija. Više o carskom rezu i oporavku nakon istog pročitajte u tekstu “Brži oporavak od carskog reza”.

Kako izgleda sama procedura

ultrazvuk2

Ultrazvučni pregled se u većini slučajeva obavlja putem abdomena, ali se u ranijem stadijumu trudnoće može obavljati i vaginalnim putem. Tokom trans abdominalnog pregleda, trudnica obično leži na leđima, a na stomak joj se stavlja hladan gel da bi se poboljšala zvučna kondukcija. Nakon toga lekar ili tehničar pomera trandukter napred nazad preko stomaka da bi se preneli zvučni talasi.

Kako računar prevodi eho zvuke u slike, na monitoru se jasno vidi beba i sve što se u stomaku dešava. Tkivo i kosti će biti vidljivi u obliku svetle, sive senke dok će se amniotska tečnost videti kao tamna senka.

U proseku, ultrazvučni pregled traje između 15-20 minuta, ali ako vaš lekar koriti nešto napredniji aparat može da traje između 30 i 90 minuta jer se pomoću takvih aparata vidi mnogo više detalja kojima je potrebno posvetiti pažnju, što naravno duže traje.

Ultrazvučni pregledi tokom prvog tromesečja se obično obavljaju vaginalnim putem, a sestra će vas zamoliti da na pregled dođete pune bešike. Nekoliko čaša vode pre samog pregleda će biti sasvim dovoljno. Pregled u početku može biti prilično neugodan, ali na taj način se bolje vid stanje trudnoće i fetusa, nego preko stomaka.

3D i 4D ultrazvučni pregledi

Sigurno ste čuli da postoje 3D i 4D ultrazvučni a parati koji toliko verno prenose sliku unutrašnjosti materice koja je najsličnija fotografijama. Ova tehnologija može biti korisna za detetktovanje anomalija u što ranijoj fazi trudnoće, ali s medicinske strane je u većii slučajeva nepotrebna.

Neke privatne klinike obavlajju preglede na ovakvim apartima da bi roditelji dobili lepše fotografije svoje bebe, ali treba da budete oprezn sa odlukom da se odete na pregled u drugu kliniku jer u principu vi ne zanti koliko je stručno osoblje koje tamo radi. Ako vaš lekar ne smatra da je pregled pomoću 3D ultrazvuka neophodan, nemojte ići na svoju ruku.

Kad je u pitanju 4D ultrazvuk on verno beleži bebine pokrete, ali je veoma retko potreban u medicinske svrhe.

Da li je važno ko vam vrši ultrazvučni pregled?

Pomoću kvalitetnog ultrazvuka se mogu detetktovati abnormalnosti u 80 odsto slučajeva, dok se u oridinacijama koje imaju nešto skromniju opremu one detektuju u tek 13 odsto slučajeva i zato je veoma važno kod koga ćete obavljati preglede. Ako vaš lekar koji radi na nekoj lošijoj opremi uoči problem, verovatno će vas poslati na detaljnije preglede da bi se tačno utvrdilo šta nije u redu.

ultrazvuk5

Ultrazvučni pregledi – šta je normalno

I za kraj vam otkrivamo šta sve možete očekivati tokom pregleda, šta je sve normalno da se vidi, a koje to sitnice vas mogu zabrinuti.

Tokom svakog pregleda ultrazvukom vaš lekar uzima određene mere fetusa da bi se uverio da li se beba razvija onako kako bi trebalo. Jedna od najčešćih mera koja se uzima jeste dužina fetusa od trtice do temena glave koja je od velike važnosti jer se pomoću nje može tačno ustanoviti koliko ste trudni u prvom tromesečju. Ova mera pomaže i da se utvrdi da li se fetus pravilno razvija u najranijem stadijumu trudnoće. Rezultat dužine manji od proseka može upućivati na to da se embrion ne razvija normalno i da postoje neki hromosomski poremećaji kao i da žena nije trudna onoliko koliko ona misli, već nešto manje.

U drugom tromesečju putem ultrazvuka se posebna pažnja obraća na obim glave, abdomena kao i dužinu butne kosti, a ove mere će se uzimati tokom svakog pregleda jer su one jedan od pokazatelja da se fetus pravilno razvija. Postoje određene granice za svaku nedelju trudnoće i sve dok se mere podudaraju sa prosekom nema razloga za brigu. Mesta za brigu ima onda kad su mere mnogo veće ili mnogo manje od proseka. Manje mere u drugom i trećem tromesečju upućuju na to da beba od posteljice ne dobija sve neophodne nutrijente, dok prevelika beba može da znači prisutsvo dijabetesa ili nekih drugih stanja. Na osnovu ovih merenja lekari trudnice obično šalju na daljnja testiranja da bi se utvrdilo šta tačno nije u redu.

Ultrazvučni pregledi u trudnoći su veoma bitni jer pomažu lekarima da prate tok trudnoće kao i da na vreme otkriju neka stanja koja odmah mogu da se leče ili spreče.

Veoma je važno da ne čitate sami svoje rezultate pomoću interneta već da slušate ono što vam lekar kaže i ako je to da nema razloga za brigu, onda nemojte dalje “guglati” već mu verujte na reč. Pokušajte biti redovno kad su odlasci kod lekara u pitanju, ne preskačite preglede, ali ne zahtevajte pregled za svaku sitnicu. Isto tako pokušajte da tokom trudnoće ne menjate lekara jer je veoma važno da vam ista osoba vodi trudnoću od početka do kraja jer će na taj način tačno imati uvid u vaše stanje. Isto tako, tokom pregleda se ne ustručavajte da pitate sve što vas zanima u vezi trudnoće i samog ultrazvuka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar