Menu 

Sve žene znaju da ih nakon porođaja očekuje period kada će seksualni život malo ispaštati što zbog oporavka od porođaja što zbog umora usled neprospavanih noći. Mi vam otkrivamo neke od najčešćih problema sa kojima se žene susureću kad je u pitanju seksualni život nakon porođaja.

Nakon rođenja deteta je moguće imati dobar i aktivan seksualni život, ali činjenica da je potrebno određeno vreme da se to desi i da sve dođe na svoje jer je telu potrebno vreme za oporavak. Nakon porođaja se menja celo telo, posebno vaginalno područje i zato je potrebno da se pripremite na ono što vas možda očekuje.

Čudan osećaj. To što se ne osećate ni malo prijatno već krajnje čudno pri samoj pomsli da imate seks dva meseca nakon što ste rodili bebu je sasvim normalna pojava i ne treba da vas brine. Stručnjaci kažu da većina majki slično razmišlja na tu temu. Veoma je važno da partneru otvoreno kažete sve što vas muči, neophodno je da se postanete bliskiji nego ranije da biste ponovo ostvarili i taj fizički kontakt. Jer porođaj je zaista intenzivno psihičko i fizičko iskustvo.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Boli vas. Ako ste imali prirodan vaginalni porođaj, epiziotomiju i sve ono što uz to ide onda se pripremite da će vas vaginalno područje boleti neko vreme nakon poroda. Stavljajte hladne obloge sa hamamelisom i razgovarajte sa vašim lekarom kada ste zapravo spremni da ponovno stupite u seksualne odnose.

Osetljive grudi. Veoma osetljive grudi koje su bolne na dodir i iz kojih curi mleko nisu ni malo privlačne i to može ubiti momenat. Naša preporuka je da tokom intimnih trenutaka ne skidate grudnjak i kažete vašem partneru šta vam smeta, a šta ne.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Višak kilograma. Većina žena nakon poroda ima problem sa intimnošću zbog nakupljenih kilograma u trudnoći i izgleda svog tela koje nije isto kao pre i to je sasvim normalno. Stručnjaci kažu da jeh umor jedan od boljih načina da prevaziđete ovaj problem. Razgovarajte sa vašim partnerom opušteno, nasmejte se.

Žene nakon porođaja mogu imati i problema sa vlažnošću i zato se ne ustručavajte koristiti lubrikante umesto da izbegavate seksulane odnose. Suvoću vaginalnog područja obično uzrokuje promena hormona u organizmu nakon poroda i potrebno je neko vreme da sve dođe na svoje. Budite otvoreni sa partnerom i sa lekarom, razgovarajte sa drugaricama koje su prošle kroz isto i verujte nam sve će biti mnogo lakše.

Naša preporuka vam je da od cele situacije na npravite tabu, to su sve normalne situacije kroz koje prolazi većina žena.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar