Menu 

Trudnoća je period kada se ženama dešava mnoštvo novih, pomalo neobičnih i neugodnih promena koje one obično ne žele spomenuti svom ginekologu. Mi vam odgovaramo na sva ona pitanja koja muče većinu trudnica, ali o njima se malo priča.

Da li je moguće obaviti veliku nuždu tokom poroda?

Ovo pitanje zaista muči većinu trudnica, a šanse da se to desi postoje samo ukoliko su vam creva puna. Pošto se kod nas pre poroda još uvek vrši klistiranje samim tim se mogućnost smanjuje. Ipak, ovo je potpuno normalna stvar koja ni u kom slučaju ne treba da vas zabrinjava.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-pregnant-woman-vomiting-isolated-white-background-image41001215

Da li će se vaginalno područje nakon poroda razvući i promeniti?

Kratko i jasno – ne. Vaša vagina je napravljena tako da bi se u potpunosti prilagodila samom porodu, razvukla se i kasnije vratila u normalno stanje. Tokom trudnoće možete raditi Kegelove vežbe da biste vaginalne mišiće održali u formi i da bi se oni posle poroda što pre vratili u prvobitno stanje.

Varljiva tema – kilogrami

Oko kilograma bi bez ustručavanja trebalo da razgovarate sa vašim ginekologom jer je to veoma važan aspekt vašeg i bebinog zdravlja. Bez obzira koliko to za vas bila varljiva tema pitajte vašeg ginekologa da li ste se previše udebljali.

Da li je istina da tokom trudnoće žene nemaju kontrolu nad mokrenjem?

Kontrola bešike se zaista smanjuje i to uglavnom posle trudnoće i porođaja, a to ćete primetiti kako se termin poroda bude sve više bližio. Ipak, to ne znači da nećete imati nikavu kontrolu nad bešikom i da ćete nekontrolisano mokriti. U ovom slučaju Keglove vežbe, takođe mogu biti od velike koristi.

Da li je moguće povrediti bebu tokom seksa za vreme trudnoće?

Ovo je realan strah većine muškaraca i zato oni uzbegavaju da imaju odose sa svojim lepšim polovinama tokom trudnoće, ali zato nema nikakvog razloga jer je bebu jednostavno nemoguće povrediti seksualnim odnosom.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-pregnant-woman-reading-image14007133

Zašto je seksualni odnos bolniji nakon porođaja?

Razlog je više nego očit. Vaše vaginalno područje je doživelo svojevrsnu traumu tokom samog porođaja i potrebno je određeno vreme da sve zaceli. Žene koje doje doživljavaju i veliku hormonalnu promenu u organizmu, posebno kad je u pitanju estrogen što utiče na vlažnost vaginalnog područja. Dajte svom telu vremena da zaceli pre nego ponovno stupite u seksualni odnos sa partnerom.

Da li je normalno imati pojačan iscedak tokom trudnoće?

Zbog hormona koji tokom trudnoće u najmanju ruku luduju savim je normalno da imate pojačanu sekreciju kako trudnoća napreduje. Ako uz iscedak dolazi i bol, peckanje, svrab, neugodan miris ili ako je iscedak veoma redak i vodenast trebalo bi da se obratite lekaru.

Loša probava i gasovi?

Ovo je samo jedan u nizu problema koje uzrokuju hormonalne promene. Vaš gastrointestinalni trakt u trudnoći jednostavno neće biti jednako efikasan kao pre što dovodi do mučnine, nadutosti, žgaravice, gasova i to je sve apsolutno normalno.

http://www.dreamstime.com/stock-images-pregnant-woman-medical-visit-close-up-image42484564

Kako rešiti probleme sa probavom?

Ako vas muči zatvor potrudite se da unosite što više prirodnih vlakana, voća i povrća i da pijete dosta vode. Po potrebi uzimajte i suplemente bogate magnezijumom koji omekšavaju stolicu i olakšavaju pražnjenje. Jedite manje obroke češće tokom dana i izbegavajte kiselu i ljutu hranu.

Da li je moguće ne prepoznati početak poroda?

Nekim ženama se desilo da ne prepoznaju oticanje plodove vode i pucanje vodenjaka jer to obično pomešaju sa mokrenjem. Ukoliko niste sigurni šta je u pitanju javite se lekaru. U svakom slučaju kad krenu bolovi više neće biti nikakve sumnje.

Članak
Naslov
Pitanja koja se trudnice ustručavaju postaviti ginekologu
Opis
Trudnoća je period kada se ženama dešava mnoštvo novih, pomalo neobičnih i neugodnih promena koje one obično ne žele spomenuti svom ginekologu. Mi vam odgovaramo na sva ona pitanja koja muče većinu trudnica, ali o njima se malo priča.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar