Menu 

Raditi tokom trudnoće nije uvijek lako. Saznajte kako da se borite sa simptomima, ostanete zdravi, a završte posao kako treba.

Većina žena nastavlja da radi i tokom trudnoće,. To predstavlja izazov za svaku buduću majku. Morate biti svjesni da vam određeni zadaci mogu biti prenaporni, te da više ne možete raditi istim tempom.

trudnica posao1Da bi ste ublažili mučninu na poslu držite se podalje od svih “okidača” povraćanja. Češće grickajte nešto. Neka to budu suho voće i krekeri. Čaj od đumbira, takođe, može biti od pomoći. Pijte mnogo tečnosti i držite bocu s vodom na radnom stolu i “pijuckajte” povremeno.

Osjećaćete se umornijim, a ponekad su česte pauze na poslu gotovo nemoguće. Jedite hranu bogatu željezom i proteinima. Birajte crveno meso, piletinu, morsku hranu (nije preporučljivo ako vam je od nje muka), zelje, grašak, žitarice. Pravite pauze, kratke, ali česte. Ustanite malo, prohodajte, protegnite se. Kada vas niko ne gleda, zatvorite oči, ispružite noge i dišite duboko.

Vježbajte. Iako su vam možda zadnje na umu, vježbe vam pomažu da budete jači, da vas manje bole leđa, posebno ako sjedite za računarom.

U krevet idite rano. Treba vam sedam do devet sati sna. Osigurajte svu potrebnu udobnost u sobi, dodajte još jastuka ukoliko je potrebno.

Na poslu obezbijedite dobru stolicu, sa naslonima za ruke i jastučićima za leđa. A ukoliko morate da stojite, pokušajte “roda stav”, odnosno s vremena na vrijeme podignite jednu, pa drugu nogu. Nosite udobnu obuću.

trudnica posao2Smanjite stres. Napravite liste stvari koje morate uraditi i odredite prioritete. Tražite pomoć kolega. Radite povremeno i vježbe disanja.

Nipošto ne podižite teške stvari, a ukoliko se trebate sagnuti, savijte koljena i čučnite. Takođe, ne smijete raditi prekovremeno, biti izloženi buci i snažnim vibracijama mašina.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar