Menu 

Zbog hladnih napitaka deci se često dogodi da imaju upalu grla. Majke znaju da obično nastupe dani muke i razmišljanja kako dete navesti da prihvati “tretman oporavka”. Neka vam prvi korak budu ove lizalice.

Bolno grlo obično nije ozbiljno, ali ukoliko pređe u prehladu, groznicu i uvećane limfne čvorove potrebno je da dete odvete lekaru.

Ali, za početak, ukoliko upala nije velika napravite ove lizalice za bolno grlo sa medom. (Deca od godinu dana i mlađa ne smeju da koriste ove lizalice).

lizalicaPotrebna vam je 1 šolja meda (može i više), 3 do 4 kapi eteričnog ulja limuna (ili 1 kašika čistog organskog ekstrakta limuna), štapići za lizalice, termometar i kalupi.

U posudu srednje veličine stavite med, ulje limuna i tremometar za bombone. Med treba da dosegne temperaturu od 150C. (Ukoliko nemate termometar možete čvrstinu lizalica proveriti pomoću testa sa vodom, mada on nije najpouzdaniji. Tokom kuhanja smese, izvadite kaščiciom deo smese i stavite je u hladnu vodu.

Od komadića smese u vodi će se formirati kristalizovani komadić. Kada se malo prohladi proverite ga prstima. Tek kada dobijete onaj koji je u potpunosti čvrst, odnosno kada se ne savija i kada ga ne možete spljoštiti prstima, već samo puca pod pritiskom, imate gotovu smesu).

Kada je smesa sa medom dostigla pravu temperaturu, skinite posudu sa šporeta i brzo sipajte kašičicom smesu u kalupe (ili samo na masni papir za pečenje, ukoliko nemate kalupe) i stavljajte šapiće za lizalice. Ostavite da se u potpunosti ohlade i stvrdnu. Umotajte ih u kuhinjski masni papir i zavežite ukrasnim trakicama. Čuvajte ih na suhom i hladnom mestu.

Još ideja pronađite u tekstu Kako da sami napravite lizalice.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar