Menu 

Sigurno ste mnogo puta do sada čuli za blatne banje i lekovito blato koje leči mnoge boljke. Jeste li možda probali da se lečite na ovaj način, kakva su vaša iskustva? Malko smo istraživali i evo što smo saznali o blatnim terapijama.

Nauka kaže da je blato veoma važan deo prirode i da se u njemu nalaze važni minerali koji imaju pozitivan uticaj na čovekovo zdravlje i opšte stanje organizma. Blato ima sposobnost apsorpcije otrova nakupljenih u telu pa je na prvom mestu dobro kao prevencija raznim obolenjima. Blato je poznato i po svojim isceljujućim svojstvima, pomaže telu da se ohladi, opusti te da što duže zadrži vlažnost.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Beneficije terapija blatom su:

  • Opušta mišiće , poboljšava cirkulaciju, ubrzava metabolizam i pospešuje rad probavnog trakta.
  • Veoma je delotvorna kod raznih upala, otoka i bolova.
  • Poboljšava zdravlje i izgled kože i kose.
  • Delotvorna je za lečenje ukočenih i bolnih zglobova.

Zašto se koristi terapija blatom

Od svih elemenata na zemlji (vazduh, voda, vatra, zemlja) blato/zemlja igra njvažniju ulogu kad je u pitanju čovekovo zdravlje. Tamna boja blata pomaže pri apsorpciji svih ostalih boja u prirodi koje se kasnije prenose u ljudski organizam. S druge strane, oblik blata se može veoma lako prilagoditi telu. Umesto običnih hladnih obologa od leda i vode za razne bolove i povrede mnogo delotvorniji će biti hladni oblozi od blata. U poslednje vreme se čak u apotekama može kupiti lekovita zemlja koja se pomeša sa hladnom vodom i nanese na bolno mesto.

Vrste blata

Na našoj planeti postoje razne vrste lekovitog blata koje imaju svaka svoja isceljujuća svojstva. Kvalitet blata se razlikuje od mesta do mesta, kontinenta do kontinenta. Na kvalitet i lekovtost blata utiče formacija zemljišta, minerali koji se u njemu nalaze kao i ostali biljni i životinjski organizmi koji tu obitavaju.

????????????????????????????????????????????????????????????????????

Blato iz Mrtvog mora. Veruje se da je poznata Kleopatra svoju lepotu negovala upravo blatom iz Mrtvog mora, jer se zna da se u njemu nalazi preko 20 vrsta minerala koji su od velike važnosti za naš organizam. Obično se koristi za negu kože, pospešuje cirkulaciju i koži vraća svilenkast dodir i sjaj.

Mavarsko blato. Ovom vrstom blata ljudi se leče gotovo hiljadu godina, a sadrži vitamine, amino kiseline, biljne hormone koji se veoma lako apsorbuju u ljudski organizam. Ovo blato ima snažna terapeutska svojstva, koristi se za detoksikaciju, negu kože, a posebno je delotvorno u lečenju artritisa i sportskih povreda.

Kod nas postoje banje koje u svojoj ponudi imaju lekovito blato, a neke od najpoznatijih su Bujanovačka banja i banja Vrujci. Kod nas se u većini slučajeva blato koristi za lečenje bolova uzrokovanih artritisom te za ublažavanja kožnih bolesti, ekcema i psorijaze.

Kako se koristi blato

Od blata se mogu raditi maske za lice, oblozi, topli i hladni, blatne kupke, a postoji još mnogo načina na koje ga možete koristiti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar