Menu 

Koliko smo puta pominjali semenke lana, chia i konoplje? Ove tri biljčice su glavne zvezde kada u svetu dijeta i zdrave ishrane. Saznajte zašto.
Dodaju ih u glavna jela, doručak, deserte, napitke, ove semenke su prave „posvuduše“, moraju biti „svakom loncu poklopac“. One nisu zvezdice bez razloga, svoju titulu superhrane nose sa ponosom. Pročitajte zašto je važno da ih i vi uvrstite u svoju ishranu.

Lan

Samo dve kašike lanenog semena sadrže 4 grama vlakana, 2.4 grama alfa linolenske kiseline, kratkog lanca (tip omega3 masnih kiselina koja se nalazi u biljkama) i 300 miligrama, posebnog antioksidanta – lignana. Pomenuta kiselina i lignan deluju protivupalno, a pomažu vam da snizite i nivo holesterola. Lanene semenke bi ste trebali jesti cele, jer nećete iz njih, u protivnom, izvući sve dobre hranjive sastojke.

 

Konoplja

U ovoj grupi, semenke konoplje imaju najizbalansiraniji “profil hranjivih sastojaka”. Dve kašike ovih semena sadrže 6 grama masnoća (uključujući i 882 miligrama pomenute alfa linolenske kiseline), 2 grama vlakana i 5 grama proteina. Jedinstvene su po tome što sadrže sve ključne amino kiseline, što nije uobičajeno za biljke kao izvor proteina. Zato su odlične za sve one koji su na vegetarijanskom i veganskom načinu ishrane.

Chia

Ove semenke su cenili i konzumirali i Maje i Asteci. Sa njima ćete unositi više vlakana. Prosečno, ljudi unose tek oko 50 odsto preporučene dnevne količine vlakana (žene bi trebale da unose bar 25 gr danevno). Chia semenke pomažu da nadomestite ove nedostatke. Pet grama vlakana se nalazi u 1 kašiki semenki. Zato dodajte 2 kašike chia semenki u svoju zobenu kašu ili smoothie za doručak i na taj način poboljšajte unos vlakana. I ove semenke sadrže alfa linolensku kiselinu.

Počnite se družiti sa ove nove tri prijateljice. Dodajte semenke lana, konoplje i chia u jogurt, sir, smoothie, keksiće, hleb, …

Neke od recepata ćete pronaći u tekstovima: Savršeni frape i puding i Mleko od semenki.

 

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. mima

    Predivna i vrlo zdrava kombinacija , za organizam prijatnoiiiiiiiiiiii

Napišite komentar

Zdravlje

Anksioznost je veoma česta pojava među populacijom. Svakodnevni stres i preterana briga su ono što neizbežno vode do anksioznosti. Mi vam savetujemo kako da se oslobodite anksioznosti jednom za svagda. Piši! Širi dalje!