Menu 

Da li je vaš dvogodišnjak agresivan, čupa, grize, udara i gura ostalu decu i ne znate šta da radite? Mi imamo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da izađete na kraj sa agresivnim mališanom.

Deca uglavnom postaju agresivna u periodu oko druge godine života, a agresija obično dolazi iz frustracije. U tom periodu dečija želja da rade neke stvari je veća od njihovih mogućnosti i zato dolazi do ljutnje i agresije. U tom periodu deca žele komunicirati o svojim potrebama i željama, ali njihov vokabular je poprilično ograničen. Deca isto tako postaju agresivna da bi na neki način pokazala moć i imala kontrolu nad situacijom te da bi sačuvali svoje igračke i ono što je njima bitno. U većini slučajeva klinci udaranje koriste kao način komunikacije i tada je vreme da ih naučite koja gestikulacija je primerena, a koja ne. Ukoliko u samom startu ne stanete u kraj takvom ponašanju ono veoma lako može prerasti u nešto ozbiljnije.

???????????????????????????????????????????????????????????

Otkrijte uzročnike takvog ponašanja. Pratite u kojim to situacijama dete postaje agresivno. Da li se to dešava kada je gladno, umorno ili pospano? Da li kada se na istom mestu nalazi previše male dece i to mu smeta? Onog trenutka kad otkrijete uzrok lakše ćete se izboriti sa posledicom.

Budite dobar uzor. U periodu između 2 i 3 godine deca uče šta je to normalno ponašanje i roditelji i vaspitači imaju zadatak da primerom i rečima stalno pokazuju šta je prihvatljivo, a šta nije. Recite detetu da se vi ne udarate nego grlite, svaki put kad vas udari napravite tužan izraz lica, recite da vas boli i da umesto što vas je udario može da vas zagrli pa napravite srećan izraz lica da dete vidi razliku. Nagradite lepo ponašanje.

Kazna. Veoma je važno da ukažete na pogrešku i da kaznite ružno ponašanje, svaki put kad dete nekoga udari, ugrize ili počupa pošaljite ga u ćošak ili da sedne na stolicu na minut-dva. U periodu između druge i treće godine deca već mogu da shvate vezu između lošeg dela i posledica koje ono donosi.

Ne odgovarajte na udaranje udaranjem. Deci treba jasno staviti do znanja da je udaranje loše, ali nikako nemojte uzvratiti. Možete uraditi to da kad krene na primer da ugrize da mu podmetnete njegovu ručicu da se samo uveri kako to boli. Na lep način mu kažite da to zaista boli i da to ne treba da radi, ali nemojte biti ljuti.

?????????????????????????????????????????????????????????

Ako je vaše dete bilo nežno pa ste odjednom primetili promene u ponašanju treba da istražite šta je dovelo do te promene. Da li je možda videlo to od braće i sestara ili drugara iz vrtića, na televiziji ili jednostavno reguje na promene koje mu se dešavaju. Onoga trenutka kad dete oseti nesigurnost i nestabilnost obično dolazi do agresivnog ponašanja.
U ovom periodu, agresivno ponašanje obično nestaje samo od sebe jer dete kako raste uči da lepo ponašanje dobija samo lepe reakcije, a i vokabular se širi tako da više nema potrebu za pričanje udarcima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar