Menu 

Od onog trenutka kad nam beba postane dovoljno velika da može da se druži sa svojim vršnjacima i ide u vrtić počinje operacija „deljenje“ u kojoj želimo dete naučiti kako da bude dobar drug i da deli svoje igračke. Evo nekoliko saveta.

Iako je veoma važno naučiti decu kako da dele stvari sa svojim vršnjacima, morate imati na umu da to deci ne dolazi prirodno i da ponekad može biti veoma teško. Sigurni smo da će vam neke od ovih smernica pomoći.

dreamstime_s_13923968

Ako vaše dete ima nešto što neko drugo dete u parku ili igraonici očajnički želi prva reakcija vašeg deteta će biti da zaštiti svoju igračku i da je ne da. Deca su sa tri godine dovoljno zrela da shvate koncept deljenja, ali problem je što u tom slučaju nije vaše dete jedino koje treba da uči već i dete sa kojim treba da deli. Za početak, kada svoje dete podstaknete da drugom detetu da svoju igračku odredite kratko vreme nakon kojeg će vaše dete igračku dobiti nazad. Najbitnije je da dete shvati da mu igračka neće biti oduzeta za stalno. Nakon toga sve ide mnogo lakše.

Deljenje je veoma teško iz razloga što uvek jedno dete treba da čeka kad će doći na red, što sa nestrpljivim predškolcima nije ni malo lako. Pokušajte sa jednostavnim trikovima. Na primer, u park ili na igranje nosite  igračke koje imaju više delova kao što je lego. Na taj način dete neće ni osetiti ako mu drugar zatraži jedan deo, a može ih podstaći i da komuniciraju i zajedno se igraju. Budite pametni u odabiru igračaka za igranje.

dreamstime_s_32886761

Davanje primera deci pali i u ovom slučaju, ne možete očekivati da vaše dete deli ako vi to isto ne radite. Ako vas neko pita da mu nešto posudite, uradite to i pokušajte detetu objasniti šta ste uradili i zbog čega. Recite da ste drugarici posudili vašu omiljenu haljinu zato što znate da će je veoma usrećiti, a da će vam ona haljinu svakako vratiti nazad.

U većim grupama dece ćete verovatno osećati pritisak da dete mora da deli, ali nemojte forsirati, posebno ako vaše dete neće imati sa čime da se igra ukoliko prosledi svoju igračku. Zamolite ostale mame da takođe ponesu igračke koje bi njihova deca delila da bi vaše dete shvatilo ukoliko podeli svoju igračku moći će se igrati sa tuđom.

dreamstime_s_8359238

Deljenje je veština koja treba da se nauči i na kojoj treba da se radi mesecima, pa čak i godinama, ali sve dok budete primenjivali ove savete sigurni smo da će je dete veoma brzo savladati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar