Menu 

Većina trudnica je u nedomici da li za vreme trudnoće mogu vežbati ili ne. Mi ćemo vam pokušti olakšati ovu odluku.

Lekari kažu da vežbanje ne treba da bude prioritet kod trudnica, ali svakako treba da bude pri samom vrhu istih. Ne samo da je bezbedno vežbati za vreme trudnoće nego se i preporučuje. Američka asocijacija ginekologa budućim mamama preporučuje 30 minuta lagane vežbe dnevno, naravno tu ne spadaju ekstremni sportovi i dizanje utega.

vežbanje u trudnoći

Vežbanje u trudnoći može podići nivo energije i popraviti raspoloženje zahvaljujući endorfinima, koji se otpuštaju dok vežbamo. Vežbanje nam pomaže i kod smanjenja klasičnih trudničkih problema, umora, zatvora i mučnine, a ukoliko tokom trudnoće vežbate puno brže ćete se vratiti u formu nakon poroda.

O riziku ne razmišljajte, jer ga praktično nema, naravno ukoliko je trudnoća uredna i normalna. Evo nekoliko predloga za savršeno bezbedne vežbe, koje možete raditi tokom trudnoće.

Plivanje je zabavno, sigurno, ne previše naporno, a dok plivate ćete se osećati pokretljivije i lakše. Kao i sve ostale kardio vežbe plivanje vam pomaže da lakše dišete, a organizmu daje veću mogućnost za korištenje kiseonika, što je od velike koristi za mamu i za bebu. Plivanje poboljšava cirkulaciju, jača mišiće i povećava izdržljivost. Vežbe u vodi takođe će pomoći kod smanjenja otoka nogu.

Šetnja je najlakši i najednostavniji način da tokom trudnoće ostanete fizički aktivni. Za šetnju vam ne treba posebna oprema niti članska knjižica, već samo dobre patike i malo volje. Slobodno malko ubrzajte tempo i hodajte brže, ali ipak ne preterujte.

joga

Pilates se obično bazira na jačanju i izduživanju mišića, a pilates prilagođen trudnoći pomoći će vam da telo bude fleksibilnije i jače što će vam svakako biti od velike koristi za vreme samog poroda. Takođe, smanjiće vam bol u leđima i ubrzati postporođajni oporavak.

Ako želite postići unutrašnji mir, a u isto vreme biti u formi, joga je prava stvar za vas. Ovo je sjajan način održavanja forme budućih mama. Pored toga što deluje opuštajuće, fokus joge na dubokom disanju može biti odlična priprema za porod. Duboko disanje povećava nivo kiseonika u krvi, što znači više kiseonika za bebu, a što opet vodi do lakše trudnoće i poroda. Potražite časove joge koji se bave samo trudnicama.

Aerobne i plesne vežbe niskog intenziteta su odlične za one kojima je vežbanje novitet. Veoma je bitno da se ne iscrpljujete previše i da nivo vežbanja održavate tamo gde vam godi, a gde vas preterano ne umara. Vodeni aerobik je najbolji izbor.

Postoji li bolje vreme za vežbanje od trudnoće? Pročitajte i članak “Vježbe disanja za lakši prirodni porod”.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. Nada Vlahovic

    ne!

  2. Vladimir Barnic

    kad bi ja ovo uradio,hitna pomoc bi me odnela na djubre. tako bi komunalci ustedeli izlazak. toliko o elasticnosti tela muskarca u cetrdesetim.

Napišite komentar