Menu 

Pored pranja suđa mnogim domaćicama je peglanje među najmržim kućanskom poslovima. To se može promeniti uz ove trikove za lakše peglanje odeće.

Postoji ona tvrdokorna odeća ili “uporni” stolnjaci, koji vam oduzimaju mnogo vremena, a čini se da ih nikada ne uspevate opeglati kako treba. A to nije vaš jedini problem sa peglanjem. U ovom tekstu smo za vas sakupili sve probleme i rešenja kada je peglanje u pitanju.

Za manje umora

momak peglaPeglajte uvek u spavaćoj sobi – krevet ćete moći iskoristiti za lakše sortiranje veša, a i vešalice će vam biti na dohvat ruke i ormari blizu.

Da ubrzate peglanje stavite komade aluminijumske folije ispod navlake za dasku za peglanje. Folija će reflektovati toplotu, pa ćete peglati istovremno sa obe strane. Možete peglati i one tkanine koje zahtevaju više i one koje zahtevaju niže temperature.

Peglanje će biti olakšano, a vi manje umorni ako budete koristili poseban sprej za odeću. Pomešajte 1 kašiku kukuruznog skroba sa 2 šolje vode. Dobro izmućkajte (dok se skrob ne rastvori), stavite u sprej bocu, pa špricajte tkaninu pre peglanja. (Protresite pre svake upotrebe).

A za tamnu odeću pripremite poseban sprej. Pomešajte 2 kašičice kukuruznog skroba, ½ šolje skuvanog crnog čaja i 1 šolju vode. Sve uspite u sprej bocu i promućkajte pre upotrebe. Pošpricajte odeću pre peglanja.

“Ispravljanje”

peglanje daska– Da biste sprečili stvaranje nabora prilikom peglanja u rukave stavite urolani peškir.

– Gušće tkanine peglajte prvo iznutra, pa onda izvana.

– Da biste uklonili nabore sa kravata ubacite komad kartona pre peglanja.  Stavite preko vlažnu gazu i peglajte.

– Odeću sa teškim naborima prvo naparite dobro. Položite vlažan peškir ili krpu na dasku za peglanje, pa preko stavite gazu. Stavite pogužvanu tkaninu, pa peglom (uključite i paru) prelazite preko tkanine. Para će delovati sa obe strane.

– Osetljive tkanine poput poliestera peglajte tako što ih prvo izvratite.

– Kod košulja i haljina prvo peglate okovratnike, pa rukave, pa onda ostatak.

– Kada trebate stvoriti novi rub na takozvanim hlačama na peglu prvo trebate ukloniti stari. Pomešajte jednake delove sirćeta i vode, pa tom mešavinom pokvasite krpicu ili gazu. Stavite je preko hlača, preko starog ruba, pa peglajte da ga ispravite.

Peglanje vunene odeće

Vunenu odeću obavezno sušite položenu ili obešenu na vešalice. Vlakna će se sama ispraviti. Međutim, ako su nabori preveliki onda možete stanje popraviti peglanjem.

Odeću položite na dasku (izvratite je), pa preko nje stavite vlažan peškir. Peglu namestite na radi na paru. Peglajte lagano – namestite program na vunu.

peglanje para

Čišćenje pegle

Da biste očitili dno pegle stavite malo soli na komad masnog papira. Prelazite preko soli vrućom peglom nekoliko puta. Još ideja potražite u tekstu Trikovi da efektno očistite dno pegle.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Ana

    Sudovi bar mogu u masinu za pranje, a pegla mora pa mora. Najbolj “trik” je kad to uradi neko umesto mene :)

  2. Svjetlana Popovic Dusanic

    Zar ima neki trik koji nisam apsolvirala za ovih 24god …

Napišite komentar