Menu 

Česte i brze promene raspoloženja, ukoliko se javljaju zbog stresa i pritiska ili PMS-a i menopauze, možete kontrolisati i umiriti pravim izborom hrane.

U svoj meni bi trebali ubaciti više hrane za popravljanje raspoloženja. Takva hrana sadrži serotonin, koji pomaže pri kontroli neželjenih “gore-dole” osećaja. Kada god osetite da biste mogli zapasti u tu fazu potrčite za: ćuretinom, piletinom, žitaricama, avokadom ili bananama.

Naravno, pomoći vam može i druga hrana bogata proteinima, riba, mlečni proizvodi. Ova hrana je odlična kada vam treba energija, za doručak, ili tokom dana pred neki naporan posao, važan sastanak i slično.

Preskakanje obroka može samo pogoršati stvari, jer sa tim raste i stres, anksioznost, posebno ukoliko imate gužvu na poslu. Da ne biste imali česte promene raspoloženja, jedite i voće, orašaste plodove, mrkvu ili proteinske pločice. Ali, bežite od visoko kaloričnih grickalica punih šećera.

Kalcijum

Istraživanja su pokazala da kalcijum pomaže kod promena raspoloženja, posebno kada one nastaju zbog PMS-a. (Pisali smo i o tome kako da se na prirodan način borite protiv PMS-a) Možete uzimati i tablete kalcijuma, ali, naravno, najbolje je da ga konzumirate kroz mleko, jogurt i sir.

Losos i promene raspoloženja

Losos vam kod ovog problema, takođe, može pomoći, jer sadrži, između ostalog, magnezijum, omega 3 masne kiseline i vitamin B6, koji su važni za podizanje raspoloženja. (Pročitajte zanimljiv recept sa lososom).

Soja

Tofu, sojino mleko i soja u zrnu u našem organizmu otpuštaju energiju polako, pa na taj način pomažu da se izbegnu nagle promene u nivoima šećera u krvi. Uz to, ova namirnica je bogata kalcijumom, vitaminom B, omega 3 i mnogim drugim nutrijentima važnim za održavanje zdravog nivoa energije.

Manje promene raspoloženja sa zelenišom

Zeleniš nam donosi niz vitamina B grupe, koji su ključni za proizvodnju neurotransmitera poput serotonina. Istraživanja su pokazala da povećan unos vitamina B grupe dovodi do poboljšanja memorije, raspoloženja i energije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar